Fusie Frontline-Euronav blijkt eigenlijk overname te zijn door Fredriksen (tot spijt van Saverys)

Euronav CEO Hugo De Stoop. (Foto: Belga Images)

De gisteren bekend geworden fusie tussen de olietankrederijen Frontline en Euronav verloopt niet zo optimistisch vredevol. De Noorse reder John Fredriksen blijkt na de fusie de grootste aandeelhouder te zijn met 22 % van de nieuwe groep. De familie Marc Saverys die de voorbije weken nog alle zeilen bijzette en voor 176 miljoen euro Euronav aandelen kocht, blijft achter met 7 % van de nieuwe combinatie. Kernspeler in het verhaal blijkt Euronav CEO Hugo De Stoop te zijn. Die steunt Fredriksen en krijgt in ruil de belofte CEO te mogen worden van de nieuwe groep. De familie Saverys lijkt bekomen van de eerste schok en gaat in het verweer. Ze is tegen de fusie en de concentratie van de nieuwe groep op aardolie. De Antwerpse redersfamilie kiest voor vergroening van de vloot en diversificatie. Maar het ziet er naar uit dat het verzet te laat zal komen.

De familie Saverys lag mee aan de basis van de creatie van de olietankergroep Euronav. Maar enkele jaren terug stapte ze volledig uit het kapitaal om zich toe te leggen op haar rederij CMB. Ze profiteerde daarbij van koersstijgingen bij Euronav nadat die fuseerde met zijn concurrent Gener8. Dat was het signaal voor Fredriksen om langzaam zijn belang in het beursgenoteerde Euronav op te bouwen. De 75-jarige Fredriksen is met zijn groep Frontline een hevige concurrent van Euronav. Hij wachtte zijn tijd geduldig af. Enkele weken terug begon de familie Saverys plots Euronav-aandelen te cumuleren. Wanneer de fusie tussen beide rederijen gisteren bekend werd, leek het er even op dat de familie Saverys die operatie had ingecalculeerd. Dat was dus niet zo blijkt nu. De familie Saverys komt te laat en wordt in snelheid gepakt door Fredriksen.Zonder in te gaan op de strijd tussen beide aandeelhouders maakte De Stoop in enkele interviews al een aantal opmerkelijke statements. Met de fusie gaat De Stoop werken voor Ferdriksen na 18 jaar in dienst te zijn geweest bij Marc Saverys en Euronav. “Hij is een legende”, zegt de CEO over Fredriksen in Lloyd’s List. “In veel opzichten is hij een van de meest succesvolle mensen in de scheepvaart. Ik was erg blij om kennis te maken… hij is een zeer interessant persoon en heeft veel charisma. Ik heb heel nauw samengewerkt met Marc Saverys, die ook een groot, charismatisch persoon is. Ik probeer mijn werk zo goed mogelijk te doen en werk graag voor die visionaire mensen. Ik denk niet dat ik veel zal veranderen in mijn manier van werken, omdat ik vrijwel met iedereen overweg kan.”

De familie Saverys was niet op de hoogte van deze transactie, zegt hij dan weer in de Tijd. We zullen zien wat ze over de fusie zegt. Of ze content is of niet. De familie zal ongeveer 6,5 à 7 procent hebben in het nieuwe Frontline. Het is nog niet beslist of ze in de raad van bestuur komt. Dat hangt af van de rol die ze wil spelen. Op korte of lange termijn. Af en toe is het beter om niet in de raad van bestuur te zitten. Het geeft je meer vrijheid om aandelen te kopen of te verkopen zonder dat je je bezondigt aan insidertrading.’ Dat laatste kan ook al tellen als verklaring.