Eén op honderd Belgen gaat op bezoek bij Marc Coucke

#674711 20151123 VILVOORDE "2 tot de 6de macht" photo by: ID/ Bas Bogaerts image via http://www.idphotoagency.com Standard licence: 1 publication permit. Do not reuse or archive this image. Do not use without written permit.“In het verlengde weekend hadden we 9.000 man op KV Oostende, meer dan 70.000 bezoekers in Pairi Daiza en 15.000 man in onze parken in Durbuy. Eén Belg op honderd heeft zich tussen vrijdag en dinsdag bij ons geamuseerd, fantastisch toch?” Deze merkwaardige analyse maakt apotheker-ondernemer Marc Coucke in een kranteninterview. Durbuy, “het kleinste stadje ter wereld”, blijkt momenteel de tweede thuis te zijn van de flamboyante investeerder.Het Laatste Nieuws moest voor een voetbalinterview met Marc Coucke afzakken naar Durbuy. Coucke laat niet na ook even zijn ambitie in Wallonië toe te lichten. De ondernemer leeft zich uit langs de oevers van de Ourthe. “Kijk, dat toeristentreintje is ook van ons.” zegt hij, “Ik denk niet dat er hier ooit al zo’n project geweest is. We willen de streek opwaarderen. Mensen lopen in de Ardennen graag in het slijk of in de sneeuw, maar ’s avonds willen ze genieten. En daar ontbreekt het de Ardennen een beetje aan. We willen comfort brengen, zonder aan het stadje of de natuur te raken. Hoe ver we daarin gaan? Ik weet het niet. Burgemeester wil ik alleszins niet worden. We willen de Vlaming opnieuw naar de Ardennen halen. Overdag de grenzen verleggen, ’s avonds genieten van kwaliteit.”

Coucke bevestigt ook dat hij zijn 5 procent aandelen in de Franse voetbalploeg Lille terug van de hand heeft gedaan. Naar eigen zeggen is hij (nog) niet klaar voor de overname van een grote ploeg. En de combinatie van Oostende en Rijsel samen stuitte op teveel structurele obstakels.

Coucke eindigt zijn interview waar hij het begon, met Durbuy. “Enfin… gaan jullie mee naar boven? Daar vanuit ons torentje heb je een magnifiek zicht op Durbuy. Prachtig hé? Een kasteel, drie straatjes en een rots, meer is het niet. En toch zo schoon.” Ondertussen laat hij zich gewillig fotograferen met Durbuy op de achtergrond. Zoveel gratis reclame voor het kleine Durbuy in de grootste krant het land. Marc Coucke, het blijft een fenomeen.