OPINIE – De maskers vallen ! En ja, het is Marc Coucke !

(Foto: VTM)

Het is het moeilijkste wat een mens kan doen, iets zinvols schrijven over iets wat totaal onzinnig is. Schrijf het dan niet hé, hoor ik. Maar de algoritmes willen dat het geschreven wordt. Elk nieuws over Marc Coucke zorgt voor meer clicks. En dat is meer omzet. Dus ja, Marc Coucke zat verborgen in de hondenkop in het mantelpak van ‘Kolonel Mops’, één van de raadselfiguren uit de succesformat ‘The masked singer’ van de commerciële omroep VTM. Dat was en is goede professionele televisie. Voor de rest is er niets.

Dat Marc Coucke van een beetje show hield, wisten we al. Dat hij zich een weg wist te banen naar het meest succesvolle tv programma van dit moment, is dan weer nieuw. ‘The masked singer’ is ongetwijfeld één van de beste en zeker één van de meest bekeken tv shows van dit moment. Media magnaat Christian Van Thillo wordt er beter van. Ook Vooruit voorzitter Conner Rousseau werd er ook beter van. Vermomd als konijn. Een beetje zoals N-VA voorzitter Bart De Wever destijds in “De slimste mens”. Vermomd als zichzelf.Wat valt er verder te zeggen over de deelname van Marc Coucke aan “The masked singer”? Niets. Vroeger was dat nog anders. Coucke ontvangt een “kleine vergoeding” voor zijn deelname aan de show. Dat geld gaat gedeeltelijk naar de strijd tegen darmkanker, zo zegt hij in zijn interviews. Vroeger deed Coucke dat ook al, opkomen voor darmkankerpreventie. Trouw aan zijn opleiding als apotheker. Bleek dat hij eigenaar was van het bedrijf dat de darmkankertests Fecotest op de markt bracht. Nu speelt dat ook al niet meer mee. Dat bedrijf heeft hij vorig jaar verkocht aan de Franse investeerder Naxicap.

Rond ‘The masked singer’ wordt een heel mediacircus opgezet met gokmogelijkheden voor de kijker. Sommige kijkers dachten dat de Limburgse N-VA politicus Jan Peumans, vroegere voorzitter van het Vlaams parlement, schuilging achter ‘Kolonel Mops’. Niet dus. Misschien is dat nog een uitdaging voor Marc Coucke. Politicus worden en aan de top geraken. Vele ondernemers gingen hem voor, zelfs sommige van de grootste, geen enkele is er in gelukt. Go for it Marc !