Panama-Papers treft Rijkste Belgen

PanamaMinsten 732 Belgen, of buitenlanders met een Belgisch adres, hebben de voorbije jaren minstens 1.144 offshore bedrijven opgericht in Panama. Zo blijkt uit gegevens van het advocatenkantoor Mossack Fonesca uit Panama, gegevens die werden gelekt naar de pers. Onder die Belgen bevinden zich Rijkste Belgen, adellijke families, artsen en apothekers, textielbaronnen, academici, mediafiguren en diamantairs, zo blijkt uit de eerst gegevens.



Het lek uit Panama loopt gelijk met het vroegere Lux-Leaks. Volgens de krant Le Soir situeren de betrokkenen zich ditmaal in de gemeenten Ukkel, Antwerpen, Elsene, Brussel, Sint-Pieters Woluwe, Sint-Gillis, Waterloo, Berchem en Wilrijk. Volgens de krant zijn er dossier in alle Belgische provincies. In totaal gaat het om 207 gemeenten en steden.

Dit nieuwe Panama-Papers gaat breder dan de LuxLeaks. Nu gaat het blijkbaar om 11,5 miljoen documenten, wat 10 keer meer is dan de LuxLeaks. De documenten dekken een periode van 1977 tot  december 2015. Volgens de krant Le Soir zijn een groot deel van de namen die ze vonden van nobele onbekenden. Veel dossiers zouden betrekking hebben op successierechten.