Panama Papers journaliste vermoord met autobom

De Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia is vanavond nabij haar woning vermoord in haar auto door een autobom. Caruana Galizia legde zich onder meer toe op de analyse van de Panama Papers en de impact daarvan op Malta, de kleinste Europese lidstaat. In haar laatste artikels legde ze de banden bloot tussen de Maltese eerste minister Joseph Muscat en twee van zijn naaste medewerkers met de verkoop van Maltese paspoorten aan de regering van Azerbeidjan. De aanslag werd tot nu toe nog niet opgeëist.De Maltese president Marie-Louise Coleiro Preca roept op tot kalmte. “Op dit moment wanneer het land in schok is van deze brutale aanval, roep ik iedereen op zijn woorden te wikken, geen oordeel uit te spreken en solidariteit te tonen.” aldus de president. Caruana Galizia had geen politieke banden. Ze legde zich toe op witwaspraktijken en maffia invloeden in de gokindustrie.

De Maltese eerste minister Muscat riep een geïmproviseerde persconferentie samen waarop hij zei dat hij geen enkele affiniteit had met de journaliste maar dat niemand deze barbaarse daad kan goedkeuren. Volgens Muscat is de Amerikaanse FBI onderweg om de Maltese politie te helpen in het onderzoek naar de moord.

Caruana Galizia werkte samen met de ICIJ, de international organisatie van onderzoeksjournalisten die de Panama Papers naar boven brachten. Haar zoon Matthew Caruana Galizia werkt als programmator voor ICIJ. Caruana Galizia was 53 jaar en laat een echtgenoot en drie kinderen na.