Pascal Vanhalst komt in de Top 20 van de Rijkste Belgen

Pascal Vanhalst


De West-Vlaamse ondernemer Pascal Vanhalst ziet zijn vermogen stijgen van 1,5 naar 2,17 miljard euro. Hij stijgt daarmee van de 26ste naar de 18de plaats in onze ranglijst. Meteen versterkt hij ook zijn positie als Rijkste West-Vlaming. De nieuwe cijfers vloeien voort uit de eerste geconsolideerde jaarrekening die zijn sleutelholding Quva Invest publiceerde. Die holding is meteen goed voor een omzet van 2,1 miljard euro en een nettowinst van 92 miljoen euro.

Pascal Vanhalst haalde zijn basisfortuin uit de verkoop van zijn participatie van 50 procent in het bedrijf TVH, specialist in de handel van wisselstukken voor heftrucks. Eind vorig jaar werden zijn drie kinderen ook mede aandeelhouders in Quva. Zelf leidt Vanhalst een uiterst discreet bestaan. Hij herinvesteerde een belangrijk deel van zijn vermogen in de overname van industriële bedrijven. De bekendste participatie in zijn portefeuille is ongetwijfeld de petflessenproducent Resilux, die hij vorig jaar van de beurs haalde. Mateco, dat hoogtewerkers verkoopt en verhuurt, is het belangrijkste bedrijf met meer dan 750 miljoen euro omzet.

Een echte vergelijkingsbasis met 2021 is er niet. Het is de eerste keer dat Quva geconsolideerde cijfers publiceert. De holding boekte 437,5 miljoen euro geconsolideerde brutobedrijfswinst en 214 miljoen euro bedrijfswinst. Quva keert geen dividend uit en zal zijn nettowinst van 92 miljoen euro reserveren. Vooruitzichten voor 2023 maakt Quva niet. Het boekjaar begon goed bij de portefeuillebedrijven, maar nadien is sprake van een lichte vertraging, zo klinkt het.