Paul Gheysens koopt CCN (en krijgt Silver Tower toegewezen)

De Silver Tower in Sint-Joost-ten-Node

Projectontwikkelaar Paul Gheysens, gekend van zijn bedrijf Ghelamco, legt 66 miljoen euro op tafel om 64 % van het gebouw CCN te verwerven. CCN staat voor Centre de Communication Nord en herbergt het Brusselse Noordstation. Het gebouw moet dringend worden gerenoveerd. In één beweging krijgt Gheysens ook de bouw van de Silver Tower toegewezen. Deze 137 meter hoge toren komt achteraan datzelfde Noordstation te staan. Hij moet vanaf 2020 onderdak bieden aan 2.000 ambtenaren van het Brussels Gewest. Met een vaste huuropbrengst van jaarlijks 5,8 miljoen euro gedurende 18 jaar.

Gheysens ontplooide zijn plannen voor de Silver Tower al in februari dit jaar. Dat project is in handen van het Brussels gewest. Tegelijkertijd profileerde Gheysens zich als een furieus verdediger van zijn plannen voor de bouw van een nationaal voetbalstadion op parking C van de Heyzel, een project in handen van de stad Brussel. In dat laatste dossier beet Gheysens in het zand. Maar naar verluidt staan beide dossiers los van elkaar.Over twee jaar moet de Silver Tower af zijn. 2.000 ambtenaren van de gewestelijke overheidsdienst Brussel moeten er een onderdak vinden. Die engageerde zich om er minstens 18 jaar te blijven. Het Brussels Gewest zal jaarlijks 146,50 euro huur per vierkante meter betalen. Goed voor jaarlijks 5,6 miljoen euro of over 18 jaar 104 miljoen euro.

De site in Sint-Joost-ten-Node, aan de achterkant van het Noordstation, is in handen van AG Real Estate, de vastgoeddochter van de verzekeraar AG. Met zijn 34 verdiepingen en 137 meter (goed voor bijna 40.000 vierkante meter kantoorruimte) wordt de Silver Tower het vijfde hoogste gebouw van Brussel. Onder het gebouw komt een parking van zeven verdiepingen.

Gheysens haalde het van drie concurrenten: Fedimmo (met de WTC IV), Whitewood (Multi Tower) en Immobel (Möbius-toren).