Paul Gheysens mikt op Brusselse Silver Tower

Het moeten niet altijd voetbalstadions zijn, moet Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens hebben gedacht wanneer hij een bod neerlegde voor de overname van de site waarop de 137-meter hoger Silver Tower moet komen aan de achterkant van het Brusselse Noordstation. Die site is nu nog in handen is van AG Real Estate, een dochter van de gelijknamige verzekeringsgroep, zelf een Fortis-erfenis. Met zijn 137 meter moet de Silver Tower de vijfde hoogste kantoortoren van Brussel worden. De constructie van de 30 verdiepingen en 7 ondergrondse parkingplateau’s zou 100 miljoen euro kosten.



Volgens de website van AG Real Estate is de met de bouw van de toren al gestart in 2013, merkt de krant L’Echo cynisch op. Het terrein aan het einde van de prostitutiewijk achter het Noordstation ligt al jaren braak. Op een bepaald moment stonden er cementtorens maar die verdwenen weer na een tijdje. Officieel werd gezegd dat er te weinig vooruitzichten waren om de toren te verhuren. Nu kiest AG Real Estate eieren voor haar geld. Het vastgoedbedrijf zou een meerwaarde van 35 miljoen euro hebben op de verkoop. Na een private aanbesteding zou Paul Gheysens de buit binnenhalen.

De zilveren toren is uitgetekend door het Belgisch architectenbureau d’Accarain & Bouillot en de Atelier d’Architecture de Genval. Nu zou het dossier terecht komen bij het bureau Jaspers-Eyers, de vaste partner van Ghelamco. Normaal zouden de 30 verdiepingen resulteren in 40.000 m² kantoren. Maar nu zou ook worden gedacht aan andere functies waaronder een hotel.