Perrigo houdt Coucke op strafbank

Voor de tweede keer op rij, en wellicht ook voor de laatste keer, krijgt Marc Coucke geen kwijting van Perrigo voor zijn bestuurdersmandaat bij Omega Pharma. Het farmabedrijf uit Nazareth incasseerde over 2016 bijna 600 miljoen euro aan waardevermingen waardoor de uitzonderlijke kosten stijgen tot 621 miljoen euro. Het verlies van Omega Pharma dikt daardoor aan tot bijna 500 miljoen euro.



Eind april 2016 werden Marc Coucke en zijn financiële directeur Barbara De Saedeleer uit de raad van bestuur van Omega Pharma gezet. Perrigo kocht Omega Pharma over van Coucke en het fonds Waterland. Na de overname volgde een serie juridische disputen waarbij Perrigo Coucke verwijt de omzet van Omega Pharma kunstmatig te hebben opgedreven. Voor het tweede opeenvolgende jaar kreeg Coucke geen kwijting voor zijn bestuurdersmandaat. De kans dat Coucke, die 5,4 miljoen Perrigo-aandelen bezit, ooit nog terugkeert in die raad van bestuur lijkt onbestaande te zijn.

De geconsolideerde omzet van Omega bedroeg in 2016 1,19 miljard euro, 4 procent lager uit dan het jaar ervoor. Het stopzetten van de distributieovereenkomst voor generische geneesmiddelen met Eurogenerics zal in 2017 een omzetverlies van 128 miljoen euro met zich brengen. Het distributiecontract met het Brusselse SMB werd eveneens ontbonden, een verlies van nog eens 27 miljoen euro omzet.