Peter Vyncke regelt de familiale opvolging (vanuit Singapore)

Peter en Dieter Vyncke in 2016 wanneer hun bedrijf werd uitgeroepen tot ‘Onderneming van het jaar’. (Foto: Belga Images)

De 52-jarige West-Vlaamse ondernemer Peter Vyncke is met zijn gezin definitief verhuisd naar Singapore. Samen met zijn broer Dieter, 40, zet hij een stap terug als CEO van het familiaal gelijknamige bedrijf dat energiecentrales bouwt die biomassa omzetten in kilowatts . Beiden gaan zich terugplooien op de familiale holding Prometheus. Ondertussen wordt werk gemaakt van een integratie van de familiale opvolging. Peter heeft zes kinderen, Dieter drie. Ze vormen de vijfde generatie. De oudste van de kinderen is 26 jaar. Wie zijn hoger diploma behaalt, kan een jaar stage lopen in het familiaal bedrijf. Daarna moet vijf jaar ervaring worden opgedaan buitenshuis. In de raad van bestuur werd een remuneratiecomité met onafhankelijken opgericht. Die moeten sollicitaties van de kinderen opvangen en beoordelen.

Peter Vyncke wilde al in 2020 samen met zijn gezin verhuizen naar het Aziatische Singapore, maar corona verhinderde dat. Tussen 1996 en 2000 werkte hij al grotendeels vanuit Kuala Lumpur. Vyncke is ervan overtuigd dat de sterkste groei in de komende jaren vanuit Japan en Zuid-Korea zal komen. In een interne nota aan het personeel werd door de broers Vyncke de aanstelling van een externe CEO gemeld in de figuur van Stefan Lauwers, de vroegere COO van het bedrijf. Nog volgens Peter Vyncke is fysieke afstand een nuttige zaak om de overgang van de leiding van het bedrijf te laten slagen. Hij verwijst daarbij naar een gewoonte bij de benedictijnen. Wanneer er een nieuwe abt kwam, moest de oude abt enkele maanden naar een ander klooster. Hoe sterker de persoonlijkheid van de oude abt, hoe langer hij moest wegblijven. Zo kreeg de nieuwe abt alle ruimte die hij nodig had.