Politiek deelt nekslag uit aan Anthonissen – UPDATE

Op vraag van BBI administrateur-generaal Frank Philipsen voerde het Brusselse parket gisteren een hele serie huiszoekingen uit, zowel in de kantoren van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) als te lande. Centraal wordt daarbij de figuur van gewestelijk directeur Karel Anthonissen geviseerd. Zowel in zijn privé woning in Dilbeek als in zijn appartement in Oostende kwamen speurders over de vloer en werden documenten en computers in beslag genomen. De BBI en het gerecht werken dagelijks operationeel nauw samen. De vraag naar de timing van de huiszoekingen kan dan ook worden gesteld. Anthonissen moet volgende week een zware operatie ondergaan.De macht in dit land toonde zich gisteren van zijn gevaarlijkste kant. Het gerecht voerde huiszoekingen uit in de kantoren van de BBI in Gent, Antwerpen en Brussel. Ook in de privé woning van gewestelijk BBI directeur Karel Anthonissen. Die titel zegt trouwens meer dan wat hij is. Operationeel werd Anthonissen van al zijn macht ontdaan door de directie van de FOD Financiën. Die holde de titel van Anthonissen uit en plaatste een nieuwe ambtenaar in zijn plaats met zijn bevoegdheid. Ook die laatste kreeg de speurders over de vloer.

Het dossier kreeg formeel vorm door vier klachten die werden ingediend door BBI-topman Frank Philipsen tegen zijn eigen medewerkers. Philipsen moest daarbij op zoek gaan naar perslekken in zijn eigen diensten. Eén van die lekken had betrekking op een lijst van namen met 300 BBI-dossiers die aan de krant De Tijd werd bezorgd. Het parket van Brussel bundelde de vier klachten wat resulteerde in de huiszoekingen van gisteren. Er werd niemand meegenomen voor verhoor. Het parket wil eerst de in beslag genomen stukken analyseren.

Timing is altijd een wapen geweest in handen van het gerecht en de BBI. In die zin krijgt Anthonissen een koekje van eigen deeg. Legendarisch zijn de huiszoekingen in het dossier van de Beaulieu-familie De Clerck in het hoofdkwartier van het bedrijf op de dag van Waregem Koerse, de hoogdag van de familie. Maar ook de huiszoeking in juni 2016 bij een deurewaarder waar harde schijven van de computers van de Koninklijke Voetbalbond werden in beslag genomen. Die huiszoeking vond plaats op het moment dat de hele directie van de bond op het vliegtuig zat op weg naar het Europees kampioenschap in Bordeaux.

Karel Anthonissen profileerde zich uitvoerig in de pers in eerste instantie in de vele dossiers van regularisatie van fiscale fraude. Hij was ook niet bang van politieke dossiers, met name het dossier van gewezen Europees commissaris en Open VLD boegbeeld Karel De Gucht. Die liet zich in de krant Het Laatste Nieuws ontvallen dat hij Anthonissen zou vermorzelen. De vijanden van Anthonissen situeren zich op vele niveau’s. Zijn eigen BBI-directie is politiek benoemd, net als de directie van de FOD Financiën. Anthonissen situeert zich ook in het netwerk van de ontslagen Antwerpse procureur Peter Van Calster. Die profileerde zich in de witwasstructuren van de diamantsector. In die zin zijn Van Calster en Anthonissen producten van een maatschappelijk systeem waarin de politieke macht manke structuren in stand houdt in functie van haar eigen lijfsbehoud.

UPDATE

Ook vandaag zouden huiszoekingen zijn uitgevoerd, zowel opnieuw in de kantoren van de BBI als in privéwoningen.