Potato Vodka, de kunstzinnig dure hobby van Michel Moortgat

Michel Moortgat in de Dada Chapel, in het gezelschap van juwelenontwerpster Katrin Wouters. (Foto: Dada Chapel)

Michel Moortgat is in eerste instantie bekend als succesvolle CEO van de gelijknamige familiale brouwerij uit Breendonk, producent van Duvel. Minder bekend is het feit dat Moortgat in 2008 het ‘Hotel Vanden Meersche’ heeft gekocht, een groots pand uit de 16de eeuw in het centrum van Gent in de schaduw van de St-Baafs kathedraal. Moortgat investeerde 18 miljoen euro in de restauratie van het gebouw dat ooit eigendom was van César Maes, de rentmeester of belastingontvanger van Napoleon. De renovatie nam 12 jaar in beslag. Moortgat herdoopte de site in ‘Dada Chapel’ en installeerde er een totaal nieuwe destilleerderij. Twee meestergasten brouwen er nu Potato Vodka en Brhum, de eerste alcohol gedestilleerd uit aardappelen, de tweede uit suikerbiet. Voor Moortgat en zijn echtgenote gaat het om een persoonlijk project dat aansluit bij hun gedrevenheid om te investeren in kunst en cultuur.

18 miljoen euro is echt wel veel geld, zelfs voor Michel Moortgat die zijn familie met de brouwerij een miljardenstatus gaf. Het pand bestond oorspronkelijk uit twee herbergen, De Grooten Pellicaen en De Clenen Pellicaen. Later werden die samengevoegd en uitgebreid tot een grootse stedelijke patriciërswoning. Moortgat kocht de site van de zusters der Kindsheid Jesu die het geheel op hun beurt hadden geërfd van baron Casier-de Hemptinne. De restauratie was zeer duur, ook al omdat het om een beschermd monument gaat en de bevoegde diensten van de stad Gent en de Vlaamse Gemeenschap nauwlettend toekeken hoe Moortgat er een destilleerderij in onderbracht. Samen met zijn echtgenote bouwde Moortgat de site ook uit tot een klein privé museum van moderne kunst. De naam ‘Dada Chapel’ verwijst ook naar het dadaïsme.



De Potato Vodka en Brhum worden verkocht in een keur van geselecteerde winkels. Het Gentse restaurant Commotie serveert onder meer Potato Vodka. Morgen kan u in onze nieuwe rubriek De Rijkste Belgen Foodie kennis maken met het restaurant Commotie Gent.