Pralinemaker Leonidas trekt omzet fors op

(Foto: Belga Images)

De pralinemaker Leonidas haalde het voorbije boekjaar, dat afliep op 30 juni 2023, een omzet van 107 miljoen euro, een groei van 11 procent. De cash flow bleef nagenoeg stabiel op 16,5 miljoen euro, net als de netto winst die 8,4 miljoen euro bedraagt. Dat impliceert dat het bedrijf zijn winstmarges niet heeft verhoogd om via zijn prijsbeleid meer omzet te halen. Het dividend stijgt van 1,9 naar 2,9 miljoen euro. Leonidas is in handen van de Griekse families Kestekidou en Kestekoglou. De pralinefabrikant staat voor 382 voltijdse equivalenten tewerkstelling. De loonkost steeg vorig jaar van 24,5 naar 26,6 miljoen euro. Het bedrijf is momenteel in Anderlecht gevestigd maar bouwt een nieuwe fabriek in Nijvel. Bedoeling is dat alle personeel mee verhuist naar de nieuwe vestiging.

Leonidas is sedert 1970 in Anderlecht gevestigd, op twee verschillende sites. In de industriezone Nijvel Noord komt er een nieuwe fabriek op een terrein van 5 hectare. Naargelang het seizoen werken er 150 tot 300 mensen in Anderlecht. De bouw van de fabriek in Nijvel liep wel wat vertraging op omdat de bouwvergunning later werd afgeleverd dan gepland.



Leonidas, opgericht in 1913 in Brussel door de Griekse migrant Leonidas Kestekides, telt meer dan 1.300 verkooppunten in 40 landen. Het bedrijf blijft nieuwe winkels openen. 30 verkooppunten daarvan moeten er bij komen in Frankrijk. Dat is op België na de belangrijkste markt van het merk. België is goed voor 55 procent van de verkoop, Frankrijk staat voor 20 procent. In Nederland, goed voor 4 procent, openden dit jaar vijf nieuwe winkels en zijn nog negen bijkomende winkels gepland. Leonidas baat de winkels niet zelf uit maar doet een beroep op zelfstandigen.