PRIMEUR – Creafund neemt meerderheid in Limburgse kwartsbedrijf Diresco

Het durfkapitaalfonds Creafund controleert 59 % van de nieuwe Quartz Holding. Die laatste wordt de eigenaar van Diresco, een bedrijf uit Opglabbeek dat kwartscomposietplaten of imitatie-natuursteen maakt, hoofdzakelijk voor toepassingen in keukens en sanitair. Denk dan bijvoorbeeld aan de krasvrije werkbladen in keukens. Diresco is het product van vader en zoon Chris en Jan Schelfhout. Vader Chris Schelfhout, 61 jaar, casht gedeeltelijk bij de operatie en bouwt ook zijn actieve inbreng in het bedrijf af. Diresco staat nu voor een omzet van bijna 20 miljoen euro en een cash flow van 4 miljoen euro. Nieuwe productontwikkeling moet voor kwartscomposietplaten ook de weg openen naar buitentoepassingen en naar nieuwe exportmarkten. Quartz Holding staat voor een kapitaal van 15 miljoen euro.



Chris Schelfhout richtte in 1977 de gelijknamige producent van betonnen prefab wandpanelen op. In 2003 verkocht hij zijn bedrijf aan de Ierse bouwmaterialengroep CRH, die op dat moment al tegel- en klinkerfabrikant Marlux uit Tessenderlo en producent van rioleringsbuizen Gerard Welkenhuyzen uit Lummen overgekocht had. Later zou CRH ook de cementfabriek van de familie Van Eeckhout overkopen. Francis Van Eeckhout is momenteel de belangrijkste aandeelhouder van ramenproducent Deceuninck.

In 2004 verkreeg Schelfhout een licentie voor de productie van imitatie-natuursteen. Het gaat dan om een mengeling van gemalen kiezels, zand en glasafval. Die worden verwerkt tot harde en krasvrije composietplaten. CEO Jos Bongers stelt dat Diresco marktleider is met dit product in de Benelux. Een nieuwe toepassing is nu de productie van composietplaten die bewerkt worden met UV-straling. Dat maakt de platen weerbestendig en bruikbaar voor buitentoepassingen zoals gevels en buitenkeukens. Die laatste zijn erg populair in de VS. Diresco wil die markt nu ook gaan ontwikkelen, samen met de Duitse markt. Bedoeling is dat de capaciteit wordt opgedreven maar geconcentreerd blijft in Opglabbeek.