“Print u mij maar een stevige côte à l’os mijnheer von Heinrichshorst”

Dirk von Heinrichshorst met zijn echtgenote Viona Ielegems (Foto: tumblr)

Het Antwerpse jonge bedrijf ‘Peace of meat’ investeert samen met een aantal partners 4,7 miljoen euro in de productie van foie gras gebaseerd op stamcellenkweek met toevoeging van specifieke smaak- en vetstoffen. 3,6 miljoen euro daarvan komt van de Vlaamse gemeenschap. Nu legt het Israëlische bedrijf Meat Tech 3D 15 miljoen euro op tafel om ‘Peace of meat’ over te nemen. Meat Tech legt zich toe op het 3D printen van rundsvlees gebaseerd op stamcellenkweek. Eind vorig jaar maakte het in Israël beursgenoteerde bedrijf bekend dat het een eetbare biefstuk van 1 centimeter dik had geprint. Eén van de drijvende krachten achter ‘Peace of meat’ is Dirk Standaert, een durfondernemer die het pseudoniem aannam van Dirk von Heinrichshorst nadat hij met zijn echtgenote Viona ielegems zijn intrek nam in het gelijknamige Duitse kasteel. ielegems is een kunstfotografe met een voorliefde voor ‘neoromantische esthetiek’.

De overname van ‘Peace of meat’ werd enkele weken terug al bekend gemaakt in Israël maar bleef hier onder de radar tot het bericht werd opgevist door de Tijd. Beide betrokken bedrijven leggen zich toe op het kweken van stamcellen, respectievelijk van eenden en runderen, om die cellen daarna met foodtech en kweekvetten te bewerken tot bio voeding. Wereldwijd wordt meer en meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van alternatieve vleesproducten. Meat Tech 3D doet dit via 3D print technieken. Op de Israëlische beurs wordt het bedrijf gewaardeerd op om en bij 70 miljoen euro. In 2022 moeten de eerste producten in de winkelrekken liggen. (Lees verder onder de foto)Het ‘vlees’ zoals het uit de printer komt en nog verder moet worden bewerkt. (Foto: Meat Tech 3D)

Eén van de oprichters in 2019 van ‘Peace of meat’ was Dirk Standaert, een man die al heel wat watertjes heeft door zwommen. Nadat hij 15 jaar werkte als ingenieur in de IT sector, koos hij voor het ondernemerschap. Met vallen en opstaan. Zo haalde hij in 2007 Captain Cooker naar België, een Nieuw-Zeelands bier met extracten van de lokale manuka-plant. Maar dat werd geen succes. Zijn echtgenote Viona ielegems omschrijft zichzelf als “hedendaagse beeldende kunstfotograaf, dark fantasy visionair en leider van de neo-historische scene wereldwijd met meer dan 10 jaar ervaring in het organiseren van high-end extravaganza-evenementen, die mensen van over de hele wereld inspireren om hun dromen waar te maken.”  (Lees verder onder de foto)

Schloss Heinrichshorst

Het gezin Standaert nam in 2012 zijn intrek in het mystieke Duitse ‘schloss Heinrichshorst’ halverwege tussen Hannover en Berlijn. Meteen werd voorzichtig gestart met de renovatie van het pand dat in de communistische DDR dienst deed als kinderopvang. Daarop nam Dirk Standaert met zijn achternaam het pseudoniem aan ‘von Heinrichshorst’. Het kasteel dient nu onder meer als décor voor het werk van ielegems. Met Meat Tech 3D passeert von Heinrichshorst mee langs de kassa. De Israëliërs leggen nu 7,5 miljoen euro op tafel in cash en aandelen. Binnen de twee jaar kan nog eens zoveel volgen, afhankelijk van een aantal realisaties. Ondertussen blijft von Heinrichshorst ‘Peace of meat’ leiden.