Raad van State vernietigend voor miljoenenvraag van prins Laurent

Prins Laurent trekt zijn protest bij de Raad van State in omtrent de 50 miljoen euro die hij eist van de Libische staat. Via één van zijn vzw’s vroeg hij aan de Belgische schatkist om een deel Libische fondsen vrij te maken bij de bank Euroclear. Maar die weigerde dat waarop Laurent naar de Raad van State trok tegen die beslissing. De auditeur van de Raad van State maakte blijkbaar brandhout van de opgebouwde argumentatie van de prins. Die laatste trok daar dan maar zijn conclusie uit. De kans dat Laurent ooit nog geld ziet terugkeren uit Libië wordt met de dag kleiner.



De Standaard kon het dossier van de prins bij de Raad van State inkijken. In 2008 startte prins Laurent een herbebossingsproject op in Libië via zijn vzw GSDT. Twee jaar later verbrak Libië eenzijdig dat contract, volgens de prins omdat hij weigerde smeergeld te betalen. Het dispuut eindigde in de claim van de prins van 50 miljoen euro.

De advocaten van Laurent halen aan dat ze niet gaan wachten op een definitief oordeel van de Raad van State omdat ze een gevraagde heropening van de debatten niet kregen. De raadsmannen stellen nu hun hoop op de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise, die beslag legde op een deel van de Libische miljarden in het kader van een witwasonderzoek.