“Reynders als Europees commissaris van Justitie? Dat is als Al Capone die politiechef van Chicago wordt.”

Ik ben me ervan bewust dat het kamp-Reynders me zal proberen weg te zetten als iemand die hem politiek wil beschadigen. Maar dat klopt niet. 80 procent van de mensen in het sociaal milieu waaruit ik kom, stemt op hem. Ik heb geen enkel persoonlijk belang om me op hem te richten.” Dat zegt Nicolas Ullens, ex-medewerker van de Staatsveiligheid, die Didier Reynders beschuldigt van onder meer corruptie. De verwijzing van Ullens naar zijn sociaal milieu kan enkel betrekking hebben op de meest vermogende Belgische kringen. Ullens is immers de zoon van de miljonair Guy Ullens de Schooten.Het verhaal van Ullens werd gebracht door de Tijd. In die krant doet de man nu ook gedeeltelijk zijn verhaal. Ullens werkte van 2007 tot 2018 voor de Staatsveiligheid. Hij stapte in april van dit jaar met zijn beschuldigingen naar de Brusselse recherche. Tijdens dat verhoor rakelde hij informatie op die hij naar eigen zeggen verzamelde tijdens zijn jaren bij de Staatsveiligheid. In zijn politieverhoor maakte Ullens gewag van smeergeld dat zou zijn betaald bij een reeks overheidsopdrachten en overheidsaankopen. Het parket van Brussel is op basis daarvan een opsporingsonderzoek naar Reynders begonnen.

In al die dossiers botste ik op de tandem Reynders-Fontinoy”, zegt hij. Jean-Claude Fontinoy is al jaren Reynders’ rechterhand. “Alle mensen die van het systeem-Reynders profiteren zullen proberen me het zwijgen op te leggen”, besluit Ullens. “Voor het geval er vreemde dingen zouden gebeuren: ik ben niet suïcidaal en ik zie geen enkele reden om een eind te maken aan mijn leven.”

Waarom was de Staatsveiligheid geïnteresseerd in Reynders? “Hij doet gewoon wat de Russische geheime dienst hem vraagt”, beweert Ullens. “De Russen hadden snel door dat deals te sluiten vielen met Reynders en Fontinoy. Zo wilde Reynders na de Skripal-affaire, de Russische dubbelspion die in 2018 in het Verenigd Koninkrijk vergiftigd werd, geen Russische diplomaten uitwijzen, maar na druk in de regering en vanuit Europa werd uiteindelijk toch één Rus het land uitgezet.”

Ullens, bijgestaan door zijn raadsman Alexis Deswaef, wil voorkomen dat Reynders tot Europees commissaris wordt benoemd, want dan wordt het voor het parket moeilijker om een onderzoek te voeren. “Mijn cliënt heeft zaterdag meteen alle beschuldigingen ontkend”, reageert de advocaat van Reynders in de krant. “Ik contacteerde al het parket, maar heb geen enkel nieuw element ontvangen sinds zaterdag. Ik hoop dat zo snel mogelijk volledige duidelijkheid wordt verschaft. Het is duidelijk dat de man die de beschuldigingen uitspreekt alleen maar schade wil toebrengen.”