Rijksadministratief Centrum verenigt Rijkste Belgen

Marc Paeleman, Dirk Cavens en Marnix Galle hebben elkaar gevonden in de herontwikkeling van het Rijksadministratief Centrum (RAC), één van de grootste vastgoedprojecten in het centrum van de hoofdstad. Met hun respectieve vennootschappen Skyline Europe, Minerva en Immobel hebben ze de nieuwe projectontwikkelaar RAC4 Development opgericht. Die moet de oude administratieve site omvormen tot een belangrijk woonproject dat tegelijk 5.000 m² commerciële ruimtes biedt en 6.100 m² openbare ruimte voorziet.Het Rijksadministratief Centrum is gegroeid uit een stedenbouwkundig concept om een reusachtig complex op te richten voor de 14.000 ambtenaren van de centrale administraties. De eerste steen werd geplaatst door koning Boudewijn op 21 april 1958. De bouw duurde maar liefst 27 jaar, van 1958 tot 1985. Het complex is een perfecte illustratie van de modernistische architectuur van de jaren 1960. Ook de Financietoren maakt deel uit van het complex.

Door de staatshervorming werd duidelijk dat het RAC veel te groot was voor de federale overheid na tal van bevoegdheidsoverdrachten naar gemeenschappen en gewesten. Het complex werd in 2003 verkocht maar groeide uit tot een stadkanker. In 2008 werd de beroemde Pechèretuin door een communicatiefout “per ongeluk” afgebroken bij herstellingswerken aan de waterdichting van de onderliggende parkeergarage.

De tuin is ondertussen heraangelegd en de site van 55.600 m² kreeg een nieuwe bestemming. Op 44.500 m² komen 460 nieuwe wooneenheden. Verder worden een school, een grote kinderopvang en winkelruimtes voorzien. De parkeergarage is goed voor 450 wagens.

Immobel controleert 40 procent van RAC4 Development, 33 procent is in handen van Skyline Europe en 27 procent van Minerva. Het architectenbureau Japsers & Eyers is partner in het project.