Rijkste Belg Eric Wittouck casht 225 miljoen euro met verkoop Indische Capital Foods

Het beursgenoteerde Indiase voedings- en drankenconcern Tata Consumer Products neemt de eveneens Indiase voedingsgroep Capital Foods over. Volgens Indiase persberichten legt Tata daarvoor 51 miljard roepie op tafel of om en bij 560 miljoen euro. Dat is goed nieuws voor de Rijkste Belg Eric Wittouck. Met zijn groep Artal controleert hij immers 40 % van Capital Foods. Indien het geciteerde overnamebedrag klopt, incasseert hij 225 miljoen euro op de deal. Maar misschien is dat ook niet zo’n goed nieuws. Wanneer eind 2022 bekend werd dat Capital Foods in de etalage werd gezet, werd daarbij een waarde genoemd die opliep tot 1,5 miljard dollar. Dat bedrag zou dus niet zijn gehaald.



Capital Foods werd in 1996 opgericht door de Indiase reclamemanager Ajay Gupta. Met de merken ‘Ching’s Secret’ en ‘Smith and Jones’ is Capital Foods de grootste noedelproducent ‘Made in India’. Het bedrijf produceert en verkoopt onder meer kant en klare noedelbereidingen, diepvriesproducten, curry pasta’s en soep. Marktleider in dat marktsegment is de groep Nestlé met het merk Maggi. Capital Foods mikt op een omzet van 1 miljard roepies of net geen 120 miljoen euro. De volledige Indiase noedelmarkt loopt op tot 6 miljard roepies. Net als de volledige Indiase economie is die markt groeiend.

Eric Wittouck keerde met de Luxemburgse investeringsgroep Artal over 2022 een dividend uit van 459 miljoen euro. Het jaar daarvoor bereikte dat dividend een hoogtepunt met een bedrag van 2 miljard euro. Artal is één van de belangrijkste investeringsvehikels van Eric Wittouck, momenteel de Rijkste Belg op onze ranglijst met een vermogen van 10,8 miljard euro. De financiële activa binnen Artal stranden net onder de drempel van 6 miljard euro. De 77-jarige Wittouck neemt ondertussen meer en meer operationeel afstand van zijn imperium. Zo werd hij als bestuurder binnen Artal opgevolgd door zijn zoon Amaury. Wittouck bouwde zijn fortuin op met onder meer investeringen in Tiense Suiker en Weight Watchers. Momenteel is hij als investeerder vooral actief op Wall Street.