Rijkste Belg Eric Wittouck stapt in bedrijfscateraar ezCater

Stefania Mallett, CEO van ezCater, toen nog met grijs haar.

De investeringsmaatschappij Invus van Eric Wittouck is één van de vijf investeerders die samen 100 miljoen dollar pompen in de Amerikaanse bedrijfscateraar ezCater. De miljardair Wittouck, meteen ook de Rijkste Belg in onze ranglijst, verkeert als investeerder van ezCater in het goede gezelschap van onder meer het family office Iconiq Capital, dat het geld beheert van onder meer Facebook eigenaar Mark Zuckerberg. ezCater, met hoofdzetel in Boston, werkt voor bedrijven en voor meer dan 80.000 restaurants in de VS. De cateraar verzorgt zowel de dagelijkse lunch voor werknemers tot de hele catering voor vergaderingen en events.

ezCater incasseerde harde klappen door de coronapandemie en het groeiende telewerken. Het antwoordde op die uitdaging door zijn aanbod aan bestaande klanten fors uit te breiden. De cateraar haalt nu 100 miljoen dollar opgehaald om de groei te ondersteunen, zo kon de redactie van de Tijd noteren. ezCater heeft nu al in totaal 425 miljoen dollar opgehaald. De jongste operatie waardeert het bedrijf op 1,6 miljard dollar of 1,4 miljard euro. Daarbij komt opnieuw een mogelijke beursgang om de hoek kijken. De beursintroductie was eerst gepland voor dit najaar, maar werd ook door corona uitgesteld. Nu mikt ezCater op 2023.



Met corona ontsloeg ezCater 400 van zijn 800 werknemers. Stefania Mallett, CEO van het bedrijf, verfde haar haar recent groen. Het was een belofte die ze aanging wanneer het bedrijf dit jaar nieuwe omzetdoelstellingen zou halen. Wat ook gebeurde. De meeste werknemers zijn ondertussen opnieuw aan het werk. Voor collega CEO’s die worden geconfronteerd met corona heeft Mallett drie raadgevingen. Ten eerste: panikeer niet. “Als het noodlot toeslaat, heb je meer tijd dan je denkt. Geen paniek. Vat het niet persoonlijk op. Vertraag en vermijd overhaaste bewegingen”, zo zegt ze. Ten tweede, stel een team van experts samen. Nodig zoveel mogelijk mensen uit om te antwoorden op de vraag ‘Wat zijn onze sterke punten? Hoe kunnen we die het beste naar voren brengen?’ En ten derde, bouw voort op je sterke punten. “Geef de sterkste, meest innovatieve mensen de leiding om het bedrijf vooruit te helpen.” aldus Mallett.