Rijkste Belg gaat gezond (met energiedrankjes)

De grootste bierproducent ter wereld, AB Inbev, vervoegt de hype en springt mee op de trein van de ‘gezonde’ energiedranken. AB Inbev, voor de helft in handen van de Rijkste Belgische families, koopt het bedrijf Hiball Inc uit San Francisco over. Hiball produceert “gezonde” energiedranken. De grote baas van AB Inbev in de VS, João Castro Neves, wordt geciteerd, zeggende dat de multi-national zoekt naar grote groei en grote winstmarges. Hiball was daarbij “a natural place to go.”



AB InBev is nu al in Latijns-Amerika actief in de verkoop van energiedranken en tees. De overname van Hiball is wel eerder bescheiden. Het bedrijf telt 20 werknemers en staat voor een omzet van 40 miljoen dollar. Het verwerkt onder meer ginseng en guarana in soft drinks.

In de VS is AB Inbev vooral bekend voor zijn merken Budweiser en Bud Light. Het importeert ook wijn en alcohol uit Mexico. Niet-alcoholische dranken staan voor ongeveer 13 % van de omzet in de VS. In die sector wordt steeds minder suikerhoudende drank gedronken zoals Coca en Pepsi. Alle grote merken oriënteren zich nu naar “gezonde” soft drinks. Eind vorig jaar betaalde Dr Pepper Snapple 1,7 miljard dollar voor Bai Brands, producent van dieet koffiedrankjes met fruit. Op hetzelfde moment kocht Pepsi KeVita Inc over, producent van gefermenteerde drankjes en kombucha.