Rijkste Belg haalt buit binnen

StellaArtois002Bierbrouwer en wereldleider AB InBev heeft vandaag een formeel bod uitgebracht op haar concurrent en nummer twee in de wereld SABMiller. De twee bedrijven, die vorige maand al op hoofdlijnen tot overeenstemming kwamen over een fusie, maakten dat vandaag bekend. De buit is binnen, zo stellen de meeste waarnemers.



SABMiller is de brouwer van onder meer Pilsner Urquell, Grolsch, Foster’s, Peroni en Miller. Per aandeel van het over te nemen bedrijf betaalt AB InBev 44 pond of 62 euro wat de rivaal op 92 miljard euro waardeert. De meest complexe en meteen ook grootste deal ooit in de biersector moet in de tweede helft van 2016 worden afgerond. Op dat moment zal SAB InBev voor meer dan 220 biermerken staan, wereldwijd goed voor bijna een derde van alle verkochte bier en de helft van de winst in de hele sector. SAB Inbev is daarmee uitgesproken wereldleider en laat het Nederlandse Heineken als nummer twee een heel stuk achter zich.

Voorafgaand aan de overname moet SABMiller zijn belang in de Amerikaanse joint venture MillerCoors verkoopt aan partner Molson Coors. Daarmee is een bedrag gemoeid van 11 miljard euro. Met de verkoop van MillerCoors anticipeert het bedrijf op mogelijke bezwaren van de Amerikaanse concurrentiewaakhond.