Eén Rijkste Belg meer als baron

Delen Jacques
Jacques Delen

Jacques Delen, de Antwerpse bankier gespecialiseerd in privaat vermogensbeheer van rijke Belgen, is door koning Filip als baron verheven in de adelstand. De koning beperkte het aantal adellijke benoemingen dit jaar tot 8 titels van baron waaronder dus één Rijkste Belg. Het wordt steeds moeilijker om in de adel te geraken. Koning Filip reikt immers steeds minder nieuwe titels uit. Zou het zijn zoals in de economie? Door het aanbod te beperken, stijgt de vraagprijs?



Met acht adellijke titels heeft de jaarlijkse uitreiking aan de vooravond van de nationale feestdag een diepterecord bereikt. In 2012 deelde koning Albert nog 22 titels uit. Maar sinds Filip aangetreden is, slinkt het aantal titels elk jaar. Zoals van hem verwacht, zijn de titels ook mooi communautair verdeeld: 4 Vlamingen en 4 Walen.

Aan Vlaamse kant gaat het om de historica Sophie De Schaepdrijver, gespecialiseerd in WO I, Eddy Bruyninckx, de aftredende CEO van de Haven Antwerpen, bankier Jacques Delen en hoogleraar Hans Van Houtte. Aan Franstalige kant gaat het om de academici Isabelle Salmon, Dominique Lambert en Joseph Martial. Die laatste is de stichter van het biotech bedrijf Eurogentec dat in 2010 werd verkocht aan de Japanse groep Kaneka. De laatste titel gaat naar de Waalse ondernemer Pierre Rion. Die gaat door als één van de kenners van het Waalse digitale, industriële en financiële landschap. Zo was hij onder meer bestuurder van de bedrijven de groep Iris (digitalisering van documenten), Belrobotics (robot grasmaaires) en beeldspecialist EVS. Ook bij dierenpark Pairi Daiza was hij bestuurder. Hij was ook voorzitter van de zakenclub Cercle de Wallonie. Hij exploiteert zelf een wijngaard van 4 hectare in Thorembais-les-Beguines.