Rijkste Belg nu ook grootste Indische wijnbouwer (met dank aan de Indische staat)

De families de Spoelberch en de Mévius, twee van de drie grootste AB Inbev aandeelhouders, hebben met hun holding Verlinvest de controle verworven over Sula, de grootste wijnbouwer in India. Begin dit jaar kochten ze een pakket Sula-aandelen van 19,05 procent over van het investeringsfonds Reliance Capital. Bij die transactie werd Sula gewaardeerd op 160 miljoen dollar. Meteen hebben de twee families voortaan de controle over het grootste Indiase wijndomein, dat zich uitstrekt over 730 hectare. Sula is ook buiten China de grootste Aziatische wijnproducent. De operatie is verankerd in het gegeven dat India zware import accijnzen heft op alcohol. Lokale productie is dus beschermd.



De holding Verlinvest bezit nu bijna twee derde van de Sula-aandelen (62,4%). De rest is grotendeels in handen van oprichter Rajeev Samant en zijn familie. De holding stapte al in 2010 in Sula Vineyards, een wijndomein nabij Mumbai. Verlinvest betaalde toen 15 miljoen dollar voor een belang van 15 procent in Sula. Het domein werd bij de transactie gewaardeerd op 100 miljoen dollar. Nu is dat dus al 160 miljoen dollar waard.

De wijnconsumptie wint aan belang in India. De lokale markt is volgens bepaalde studies sinds 2013 jaarlijks met 20 procent gegroeid. Vooral in de regio’s rond Mumbai, New Delhi en Bangalore wordt steeds meer wijn gedronken, met dank aan de groeiende middenklasse die steeds krachtiger wordt in consumptie. Daarbij komt de hoge accijnsheffing in India op import van alcohol. De markt is dus beschermd. Sula is op die snelgroeiende markt leider met een marktaandeel van 65 procent. Concurrenten als Grover Zampa Vine-yards en de Franse drankengroep Pernod Ricard volgen op grote afstand. Daarnaast zijn er enkele honderden wijnimporteurs.