Rijkste Belg stapt in Duitse fastfood visrestaurant keten

Het Belgisch-Zwitserse investeringsfonds Kharis Capital koopt de Duitse groep Norsee over. Die is goed voor 350 fastfood visrestaurants en verkooppunten, voornamelijk in Duitsland en Oostenrijk. Kharis werkt vanuit Brussel met geld van vermogende families in Europa en de VS. In België gaat het onder meer om kapitaal van de familie de Spoelberch, AB Inbev aandeelhouder en tweede rijkste familie in ons land. Kharis werkt aan een uitgesproken groeistrategie in de sector van de fastfoodrestaurants. In mei van dit jaar kocht het ook al de keten O’Tacos over.



Nordsee telt 6.000 werknemers en staat voor een jaarlijkse omzet van meer dan 350 miljoen euro, voornamelijk verkoop van bereide vis. Die verkoop loopt over restaurants in eigen beheer, franchisezaken en food trucks. Daarmee past de keten in de strategie van Kharis die een Europese groep uitbouwt van fastfoodbedrijven. Het investeringsfonds controleert momenteel 550 restaurants in vijf landen. Het gaat om de Belgische restaurants van Quick, de O’Tacos-restaurants en de filialen van Burger King in België, Italië, Luxemburg en Polen.

Nordsee is momenteel in handen van het Duitse Theo Müller, een familiebedrijf met 6 miljard euro omzet. Het is niet bekend of de overname door Kharis betekent dat de Duitse groep ook naar België komt. Met Burger King en O’Tacos was dat wel het geval.