Rijkste Belg stapt in reinigingsspecialist

De beursgenoteerde holding Cobepa heeft het bedrijf HG overgenomen. HG is producent van reinigingsproducten bestemd voor de consumentenmarkt. Cobepa verenigt in zich een aantal van de rijkste Europese families waaronder de familie de Spoelberch, grootaandeelhouder van AB-Inbev. Andere aandeelhouders zijn de bankiersfamilie de Rotschild en de Duitse farmafamilie Boehringer. Samen zouden ze meer dan 200 miljoen euro hebben betaald voor HG, gekend van zijn blinkende witte verpakkingen.



HG is momenteel gevestigd in het Nederlandse Almere en haalde in 2015 een omzet van 55 miljoen euro, goed voor een bedrijfsresultaat van 17 miljoen euro. De naam HG gaat terug naar de naam van de Zweedse oprichter, Hågan Gip. Hij liet begin jaren ’60 schoonmaakmiddelen ontwikkelen door de universiteit van Stockholm, bedoeld voor zwembaden. De Nederlandse importeur Van Altena ging in de jaren ’70 zelf de producten van HG produceren. In de jaren ’80 werd de focus verlegd naar de consumentenmarkt. De grootste concurrent van HG is het Franse Spotless die twee jaar geleden opging in het conglomeraat Henkel.

Als bestuurder van Cobepa zien we onder meer de Belgen Philippe Bodson, Olivier Davignon, Michel de Spoelberch, Philippe de Spoelberch, Grégoire de Spoelberch, Jean-Marie Laurent Josi en Charles de Liedekerke naast de Fransman Henri Henrot, de Duitser Hubertus von Baumbach en de Brit William Wyatt. De sterke aanwezigheid van familieleden de Spoelberch wijst op het relatief zware belang van Cobepa binnen de familie. Ook Olivier Davignon, neef van Etienne Davignon, is lid van de familie. Hij huwde met Amélie de Spoelberch, kleindochter van Werner de Spoelberch.