Rijkste Belg verzilvert ketchup-participatie

De multinational Unilever neemt de Amerikaanse sausenproducent Sir Kensington over. Details van de overname zijn niet bekend gemaakt maar het bureau Bloomberg kleeft een waarde van 140 miljoen dollar op de transactie. Verlinvest, de holding van de Rijkste Belgische families de Spoelberch en de Mévius, investeerden in 2015 bijna 8,5 miljoen dollar in Kensington. Na de verkoop van Chewey, internetverkoper van hondenvoeding, is het de tweede keer in enkele dagen tijd dat Verlinvest casht op participaties in de Verenigde Staten.



Sir Kensington werd opgestart in 2010 door Mark Ramadan en Scott Norton. Beiden wilden daarmee ironisch genoeg bewijzen dat er wel degelijk kon worden geconcurreerd met het machtige Unilever. Sir Kensington maakt exclusieve mayonaises, mosterd en ketchup. Het ontwikkelde ook de Fabanaise, een vegetarische mayonaise op basis van aquafaba.

De families de Spoelberch en de Mévius zijn grootaandeelhouders van de biergigant AB Inbev. Ze controleren die samen met de Braziliaanse families van de 3G holding. Samen zijn ze ook vertegenwoordigd in de Amerikaanse multinational Kraft Heinz. Twee maand terug bood die nog 143 miljard dollar voor het Brits-Nederlandse Unilever, een bod dat werd verworpen.