Rijkste Belgen moeten bier nu ook verplicht ruilen in New Delhi voor wijn

Barshala in New Delhi.

Op 16 augustus 2016 vielen Indiase inspecteurs de trendy café BarShala in New Delhi binnen. Ze vonden er 12 flesjes bier van SAB Miller die dezelfde barcode hebben als flesjes bier die op dat moment nog in een Indiaas grootwarenhuis te koop waren. Voor de overheid het bewijs dat AB Inbev, de eigenaar van SAB Miller, barcodes ontdubbelt om zo de hoge invoerrechten op bier in India te ontwijken. De rechtbank besliste om de verkoop van AB Inbev producten in New Delhi voor drie jaar te verbieden. Opmerkelijk is wel dat de Rijkste Belgische families de Spoelberch en de Mévius nu al in eigen naam belangrijke aandeelhouders zijn van de grootste Indiase wijnproducent Sula. Beide families zijn ook de belangrijkste aandeelhouders van AB Inbev.

Om meteen duidelijk te zijn, AB Inbev ontkent elke schuld in het dossier. De groep tekent beroep aan tegen de huidige beslissing. India is een belangrijke groeimarkt voor de biergigant met zetel in Leuven. Ze controleren er 17 % van de biermarkt die jaarlijks 7 miljard dollar omzet haalt. Maar India beschermt zijn eigen alcoholproducten fors. Er liggen torenhoge invoerrechten tot 160 % op buitenlandse alcoholische dranken: Belgisch bier en Franse wijn. Toch is die groeimarkt belangrijk voor AB Inbev. Zo beheert de groep twee eigen grootwarenhuizen in New Delhi waar bier wordt verkocht. Nu wordt het bedrijf er van verdacht bieretiketten met ontdubbelde barcodes te verkopen enerzijds in haar grootwarenhuizen en anderzijds in horeca zaken.



De familes de Spoelberch en de Mévius zijn van de belangrijkste aandeelhouders van AB Inbev. Die hadden al langer weet van de hoge invoerrechten op buitenlands bier en wijn in India. Anderzijds beseften ze ook dat in India de middenklasse een snelgroeiend bevolkingssegment is dat aan koopkracht wint. Dus kochten ze zich in bij de belangrijkste lokale Indiase wijnproducent en wijnverdelers. Via hun holding Verlinvest controleren ze een belangrijke participatie in de groep Sula, de grootste wijnproducent van India. Zo ontwijken ze toch de invoerrechten en kunnen ze toch mee surfen op de Indiase groeigolf.