Rijkste Belgen redden Fagron

FagronDe noodlijdende farmadistributeur Fagron, met hoofdzetel in Waergem, wordt overeind gehouden dank zij een injectie van 220 miljoen euro. Een niet onbelangrijk deel daarvan komt van Filip Balcaen en Marc Coucke. Ook Marc Coucke’s maat Bart Versluys neemt in mindere mate deel aan de kapitaalverhoging van Fagron. Enkele investeringsfondsen komen eveneens met centen over de brug.Fagron, toeleverancier aan apotheken, struikelde over een strenger vergoedingssysteem in de Verenigde Staten. De schulden stapelden zich dan ook op in de VS. Het bedrijf had tot eind maart de tijd om orde op zaken te zetten. In een persbericht zegt Fagron dat dit nu is gebeurd.

De kapitaalinjectie gebeurt in twee stappen. Filip Balcaen, via zijn fonds Baltisse, neemt samen met het fonds Waterland het grootste deel van een privéplaatsing van 130 miljoen euro voor zijn rekening. Marc Coucke, het fonds Carmignac, Bart Versluys en Fagron CEO Hans Stols vervolledigen die eerste schijf.

Na deze onderhandse plaatsing volgt ook een publiek aanbod van nieuwe aandelen met voorkeurrecht voor de huidige aandeelhouders, in totaal goed om 90 miljoen euro. Baltisse en Waterland garanderen de goede afloop van die publieke tranche. Als het publiek verstek geeft, zullen zij de middelen geven. De uitgifteprijs van de publieke tranche zal 90 procent bedragen van de uitgifteprijs van de onderhandse plaatsing. Die moet minstens de beurskoers van de laatste 30 dagen weerspiegelen en mag niet sterk afwijken van de slotkoers van gisteren, zijnde 5,60 euro.

Door de koersval van Fagron en de omvang van de kapitaaluitgifte worden Baltisse en Waterland de nieuwe referentie-aandeelhouders. Ze vermijden een verplicht bod te moeten doen door bij de onderhandse plaatsing onder de 30 procent te blijven. Maar omdat ze de goede afloop van de publieke tranche garanderen en zelf ook voor hun deel meedoen in die tranche overschrijden ze ultiem die controle-drempel.