Rijkste Belgen stappen in havenbestuur

Hein Deprez
Hein Deprez

Hein Deprez, de topman van het groente- en fruitbedrijf Univeg, stapt in de vernieuwde raad van bestuur van de Haven van Antwerpen. Martine Reynaers van het gelijknamig aluminiumbedrijf wordt zijn nieuwe collega. De Antwerpse havenschepen Marc Van Peel heeft het bestuur van de Antwerpse haven herleid van 16 naar 12 zitjes. Daarbij is er meer plaats voor industriëlen en minder voor politici.


Martine Reynaers leidt het gelijknamige familiaal aluminiumbedrijf in Duffel. Hein Deprez is de oprichter en hoofdaandeelhouder van UnivegUniveg smolt dit jaar samen met Peatinvest en Greenyard Foods, waardoor een van de grootste fruit- en groenteverwerkers ter wereld ontstond, met 8.000 medewerkers in 27 landen. Beiden worden onafhankelijke bestuurders van de haven.Andere nieuwkomers zijn Roger Roels, de vroegere voorzitter van Alfaport, de koepel van Antwerpse havenwerkgevers en Stéphane Verbeeck, bedrijfsleider van de projectontwikkelaar Gands, voorzitter van Voka Antwerpen-Waasland en vicevoorzitter van de Belgische Vastgoed Sector (BVS) voor het Vlaams Gewest. De namen van de twee laatste ondernemerszijn nog niet bekend.

De hernieuwde raad van bestuur zal zes onafhankelijke ondernemers en zes Antwerpse politici tellen. De N-VA krijgt drie zitjes, CD&V en Open VLD elk één. Voor de oppositie is er alleen nog een zitje voor de sp.a. Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) blijft de voorzitter. Het mandaat van gedelegeerd bestuurder en havenbaas Eddy Bruyninck werd verlengd tot eind 2016. Maar dan moet hij wel worden opgevolgd. Soms valt daarbij de naam van huidig federaal CD&V vice-premier Kris Peeters. Ultiem zal de vraag zijn welk zoenoffer N-VA, lees: Bart De Wever, vraagt om de post te laten aan CD&V.