RIP Jan Callewaert: Naar de hemel en niet terug

Jan Callewaert voor een schaakbord. (Foto: Belga Images)

De tech-ondernemer Jan Callewaert is op 65 jarige leeftijd overleden. Callewaert was geboren en getogen in het West-Vlaamse Wielsbeke. Na zijn studies bleef hij in Leuven hangen waar hij zich ontpopte tot een gedreven ondernemer. Zijn beursgenoteerd bedrijf Option, specialist in datatransmissie, was in 2006 1 miljard euro waard. Maar datzelfde jaar nog werd Option genekt door de harde concurrentie uit Azië. Callewaert zag alle hoeken van de financiële boksring maar bleef trouw aan zijn bedrijf en zijn ondernemerschap. Hij schreef er een boek over onder de titel: “Van de hemel naar de hel en terug”. Callewaert vocht tegen een slepende longziekte maar moest ultiem het onderspit delven.

Callewaert was met zijn bedrijf Option een pionier inzake mobiele communicatie. Hij kon contracten afsluiten met grote fabrikanten van zakcomputers en laptops en met telecomoperatoren. Callewaert begreep het systeem van draadloze datatransmissie. Hij kon laptops via wifi verbinden met zowel het internet als met mobiele telefoons. Maar de technologie gaat zeer snel. Het succes van Option verdween even snel als het was gekomen. Toch hield Callewaert vast aan zijn bedrijf. Soms tegen beter weten in. Hij beschreef zijn wedervaren in het boek “Van de hemel naar de hel en terug”. Option kreeg na 2006 steeds meer te maken met concurrentie van goedkope Chinese fabrikanten. Er waren verschillende kapitaalrondes nodig om Option overeind te houden. Callewaert verloor daarbij steeds meer controle over zijn bedrijf.



Jan Callewaert was van 2010 tot 2014 voorzitter van voetbalclub Oud-Heverlee Leuven. In 2005 kocht hij in Leuven, op de Grote Markt, het bekende gebouw Tafelrond om er een luxehotel in te planten. Het gebouw huisvest op dit moment het hotel The Fourth. De ondernemer had ook een voorliefde voor schaken. Zo wist hij jarenlang grote namen zoals Garri Kasparov naar België te lokken. Vlaamse jongeren kregen daarbij de kans om tegen grootmeesters te schaken. Jan Callewaert werd 65 jaar en laat een echtgenote en dochter na.