RIP – Ludo Van Thillo, 91 jaar

Ludo Van Thillo (Foto: RV)

Ludo Van Thillo, ere-voorzitter van DPG Media en de vader van de huidige uitvoerende voorzitter Christian Van Thillo, is overleden. De Antwerpse ondernemer werd 91 en overleed thuis in Hove. De uitgeverij van de familie Van Thillo werd eind jaren 80 uitgebouwd onder leiding van Ludo Van Thillo. Met Sparta Uitgeverij gaf hij al de tijdschriften Dag Allemaal en Joepie uit. In 1987 kocht de familie de meerderheid over van de Uitgeverij Hoste, de eigenaar van de krant Het Laatste Nieuws. Datzelfde jaar besloot Ludo Van Thillo om met acht andere aandeelhouders te investeren in de Vlaamse Televisie Maatschappij. De eerste Vlaamse commerciële televisiezender VTM zag twee jaar later, in februari 1989, het levenslicht. Meteen was de basis gelegd voor het latere media imperium DPG.

Patriarch van de familie Van Thillo is Cyriel Van Thillo, beter bekend als Bill. Na de Tweede Wereldoorlog moest hij eerst afrekenen met het Vlaamse imago van zijn Antwerpse familie. In 1948 nam hij de Antwerpse drukkerij Patria over. Hij splitste die op in drukkerij Astra en uitgeverij Sparta. Vanaf de jaren zestig namen Bills kinderen stilaan de macht over. Ondertussen was ook de bank Spaarkrediet eigendom van de familie geworden. Die zou later worden verkocht aan de Kredietbank. De oudste en jongste zoon, Ludo en Joris, legden zich toe op de media-activiteiten. Zij legden de eerste bouwstenen van een groot mediabedrijf in 1978. Sindsdien is de familie onafgebroken aanwezig in het Vlaamse medialandschap.



In 1989 nam Christian, zoon van Ludo en op dat moment 28 jaar, de leiding over als CEO. Het bedrijf kocht in dat jaar ook de Vlaamse krantenuitgever De Nieuwe Morgen aan waardoor het eigenaar werd van een tweede krant, De Morgen. In 1990 verwierf de familie Van Thillo het volledige bezit over de aandelen van Uitgeverij Hoste en ging het bedrijf verder als De Persgroep, dat we nu kennen als DPG Media. Christian Van Thillo werd marktleider in België en staat voor de internationale expansie van het mediabedrijf naar Nederland en Denemarken.