De Rode Duivels gaan naar Luxemburg

Minstens 10 van de 28 Rode Duivels die deze week nog geselecteerd waren voor de vriendschappelijk match tegen Saoedi-Arabië gebruikten Luxemburgse postbusvennootschappen om hun inkomsten te optimaliseren. Onder hen Eden Hazard, Thibaut Courtois, Yannick Carrasco, Marouane Fellaini en Divock Origi. De acht nu nog actieve postbusvennootschappen hebben samen voor 14 miljoen euro aan activa op hun balans. Bij vijf postbusvennootschappen zijn tussen 2013 en 2016 voor bijna 8 miljoen euro aan nettowinsten toegestroomd. Het gaat dan om de broers Lukaku, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Kevin Mirallas en Nacer Chadli. Ze betaalden daarbij tussen 5 en 15 % belastingen. Eden Hazard en Marouane Fellaini zijn de meest verfijnde gebruikers van fiskale spitstechnologie.De kranten de Tijd en Le Soir kwamen een en ander op het spoor na een screening van Luxemburgse vennootschappen. Eden Hazard richtte in 2012 de Luxemburgse postbusvennootschap EHGroup op. Datzelfde jaar verkaste hij naar het Britse Chelsea. In de periode 2014, 2015 en 2016, boekte hij in Luxemburg een nettowinst van ruim 5,5 miljoen euro. Het gaat vooral om royalty’s die hij opstrijkt voor het commercieel gebruik van zijn afbeelding. Hazard werkt onder meer voor Nivea Men en Lotus Bakeries. Op 17 december 2014 heeft Hazard zijn constructie nog uitgebreid met EH Group (Irish Branch), een bijkantoor in Ierland. (Lees verder onder de afbeelding)

De broers Lukaku van hun kant boekten met hun Luxemburgse Rojoluk al ruim 1 miljoen euro winst sinds 2010, onder andere dankzij reclame voor de chocoladereep Kinder Bueno. Ook Kevin Mirallas boekte al 1 miljoen euro winst via zijn Luxemburgse Kmirallas20. De Duivels bezitten soms ook wagens en vastgoed via hun Luxemburgse postbusvennootschappen. Zo werd Marouane Fellaini in november 2009, een jaar na zijn miljoenentransfer van de Luikse eersteklasser Standard naar Everton, bestuurder bij de Luxemburgse postbusvennootschap International Business Event. Naast een wagen bezit de vennootschap ook ‘een gebouw in Luik’. Fellaini verlengde zijn Luxemburgse constructie ook met een loopplank naar het fiskaal vriendelijke Guersney. Ook Yannick Carrasco bezit voertuigen en vastgoed via zijn Luxemburgse postbusvennootschappen Excellence Vehicles en Excellence Properties.

Onder internationale druk bouwde Luxemburg nu dit gunstig statuut af. Via een overgangsregeling kunnen de top voetballers wel nog zeker tot 30 juni 2021 van de fiscale voordelen genieten.