Rode Duivels lopen sneller dan BBI

Het onderzoek naar de Luxemburgse belastingconstructies van sommige Rode Duivels door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is zonder resultaat afgesloten. Onder meer Eden Hazard, Thibaut Courtois, Divock Origi en Kevin Mirallas liepen in het oog van de inspecteurs. Maar nu blijkt dat er geen Belgische aanknopingspunten zijn die toelaten op te treden tegen de voetbalspelers. “De kroniek van een aangekondigde dood.” zo zeggen specialisten.De techniek die de Rode Duivels gebruiken is simpel. Reclame inkomsten worden geïncasseerd via een Luxemburgse holding. Reclame staat dan gelijk met portretrechten. Daar betaal je in Luxemburg 4 % belastingen op, een stuk minder dus dan de Belgische vennootschapsbelasting van 34 %.

“Het hele onderzoek is afgesloten zonder noemenswaardig resultaat.” zo zegt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën aan de nieuwswebsite Apache. “Zowel voor de vennootschapsbelasting als voor de personenbelasting is een aanknopingspunt met België noodzakelijk. Bedrijven moeten hun zetel in België hebben, ‘natuurlijke personen’ moeten dan weer als rijksinwoner ingeschreven staan en hier dus hun feitelijke woonplaats hebben. De betrokken vennootschappen zijn echter gevestigd in het buitenland. En de voetballers wonen en werken in het buitenland.” Waardoor de BBI machteloos staat. “Als de onderzoeken al enig resultaat hebben opgeleverd, is het omdat één van de voetballers nog even in België heeft gewoond alvorens te verhuizen naar het buitenland”, aldus Adyns. Maar dat was “louter een materiële vergissing die is rechtgezet”.

Theoretisch kunnen de voetballers nu nog onderwerp van fiscaal onderzoek worden in de landen waar ze effectief spelen en inkomsten genereren. Maar het ziet er niet naar uit dat dit nog zal gebeuren. Specialisten wezen vroeger al op het ontbreken van een Belgische grondslag voor het onderzoek.