Rubis betaalt 315 mln dollar voor Antwerpse groep Eres

Van Den Broeke Eres 1België telt een nichespecialist minder. De Franse beursgenoteerde groep Rubis heeft de overname afgerond van het Antwerpse bedrijf Eres. Eres leidt een discreet bestaan in de Antwerpse haven maar groeide uit tot een wereldleider in de bevoorrading en logistiek van bitumen in West-Afrika. Rubis betaalt voor Eres in eerste instantie 315 miljoen dollar of 287 miljoen euro. De overname lanceert de discrete en zo goed als onbekende Eddy Van Den Broeke op slag naar plaats 56 in onze ranking, tussen de familie Vanherpe (broodjesketen Panos) en de familie du Monceau (ex-GIB).Eres beheert importfaciliteiten van bitumen in Togo, Nigeria en Senegal. Het bedrijf controleert daarbij de volledige keten van de aankoop van bitumen in de raffinaderij, het transport over zee, de opslag aan land en de levering per vrachtwagen aan de eindklant. Het gaat dus om een goed uitgebouwde nichemarkt met een stevige commerciële basis in een geografische markt die aangewezen is om importeur te blijven van bitumen. Bitumen is onder meer een belangrijk basisproduct bij de aanleg van wegen.

Eres staat voor een omzet in 2014 van 557 miljoen euro, goed voor de verkoop van 400.000 ton bitumen. Rubis verwerft onmiddellijk 75 procent van Eres met de optie de komende drie jaar nog de overige 25 procent over te nemen. Afhankelijk van de rendabiliteit van het overgenomen bedrijf zal daarvoor maximaal 120 miljoen dollar worden betaald.

Eres stond al een tijd te koop en kreeg verschillende aanbiedingen van overnemers. Het Franse bedrijf Rubis garandeerde daarbij de activiteit in Antwerpen. Rubis startte de overname van Eres al in de lente van dit jaar maar die operatie bleef tot op vandaag onder de radar van de pers. Eddy Van Den Broeke is dan ook een zeer discreet man die elk contact met de pers mijdt. Eres zelf was juridisch verankerd in het Groot-Hertogdom Luxemburg. Eddy Van Den Broeke resideert ondertussen in Zwitserland en liet onze vragen voor toelichting onbeantwoord.