UPDATE – Sam Baro koopt kasteel van Jemeppe

De 46-jarige Sam Baro, CEO van HR-bedrijf Planet Group, is de nieuwe eigenaar van het Kasteel van Jemeppe in het Waalse Hargimont. De site omvat naast het kasteel een aansluitende hoeve bestaande uit een aantal vergaderzalen, twee restaurants, een bar, een tennisveld, een zwembad met sauna en 75 hotelkamers. Het volledige domein is goed voor 45 hectare. Baro bracht het onder in de nieuw opgerichte vennootschap Château de Jemeppe. Die kreeg een kapitaal mee van 0,5 miljoen euro. Dat kan meteen dienen als waarborg voor een bankfinanciering. Hoeveel Baro betaalde voor de site is niet bekend.De kasteelsite was in handen van de Nederlandse projectontwikkelaar Tijs Blom. Die vroeg in 2014 nog 22 miljoen euro voor de site. Maar ondertussen raakte hij verzeild in een gerechtelijke reorganisatie. Blom had de merkwaardige ambitie om in het Nederlandse Almere een replica te bouwen van het kasteel uit Jemeppes maar dan wel drie keer groter. Dat plan werd echter nooit afgerond en eindigde in een faillissement. Het kasteel in Jemeppes werd wel volledig vernieuwd. Naar verluidt waren ook de voetballer Axel Witsel en hotelgroep Vandervalck geïnteresseerd in het project. Maar ze haalden het niet van het bod van Baro. Vorig jaar richtte die ook al de vennootschap Durbuy Vastgoed op.

Met zijn nieuwste aankoop breidt Baro zijn vastgoedpatrimonium uit die verankerd is in de holding Baro Projects. Baro is ook eigenaar van het kasteel Roegiers in Oosteeklo, van de 17de-eeuwse barokkapel van het voormalige Sint-Amandusinstituut in het centrum van Gent en van drie panden op de markt van zijn thuisplaats Assenede. Recent nam hij ook een nieuwe bioboerderij in gebruik en tenslotte is hij ook eigenaar van het restaurant ’t Molenhuis in Ertvelde. Al die vastgoedactiviteiten zijn een diversificatie van zijn HR-bedrijven.

UPDATE

Een schattingsverslag daterend van eind 2019 vermeldt een verkoopwaarde van het domein van 16,7 miljoen euro bij een onderhandse verloop en 13 miljoen euro bij een openbare verkoop.

Christie’s Real Estate maakte onderstaande video van het kasteel in 2013. U kan hierbij kennismaken met de volledige site.