Sam Baro staat klaar voor de grote sprong voorwaarts

Sam Baro (Foto: Twitter)

De Vlaamse durfkapitalist Creafund gaat 30 % opnemen van het kapitaal van de HR- en interim-specialist Planet Group. Oprichter Sam Baro blijft met 70 % de controle houden over zijn bedrijf dat met interim diensten goed is voor een omzet van 65 miljoen euro. De middelen die Creafund aanbrengt, moeten dienen om Planet Group te laten groeien in binnen- en buitenland, groei op eigen kracht en via overnames. Sam Baro ging in 2006 van start met Planet Group. De nu 44-jarige Baro is een ondernemende duizendpoot die allerlei projecten simultaan afwerkt. In 2019 haalde hij de nationale krantenkoppen wanneer hij 50 elektrische BMW i3’s aankocht en zo eigenaar werd van het groenste wagenpark van het land. Wanneer zijn plannen met Creafund effectief vorm krijgen, komt hij bijna automatisch onze lijst binnen. Momenteel staat zijn vermogen op om en bij 20 miljoen euro.

Planet Group combineert flexibiliteit aan specialisatie. Dat laatste sterkt zich uit tot drie domeinen: personeelsdiensten met HR-Planet, IT met IT-Planet en de zorgsector met X-Care in Motion. Het voorbije anderhalf jaar, breidde de groep alvast uit met Talent In Motion en de overname van ViaVera Recruitment, een specialist in selectie, rekrutering en interim binnen het hogere bediendensegment. Vandaag stelt de volledige groep meer dan 1.700 mensen te werk, een combinatie van bedienden, interims en freelancers, met een geconsolideerde omzet van meer dan 65 miljoen euro. Hoofdzetel van de groep is gevestigd in het opmerkelijke druppelvormige Planet Business Center aan de Loop in Gent.



Baro profileert zich ondertussen als ondernemer ook sterk in zijn geboortedorp Assenede, geprangd tussen Eeklo en Zelzate. Zo kocht hij drie panden op de markt van Assenede, een complex dat hij wil renoveren met behoud van de oorspronkelijke gevels. “Ik heb die panden in de tijd overgekocht van de familie Christiaen. Ik wilde voorkomen dat er iemand roekeloos zomaar “lelijke” appartementen zou zetten. Ik wil de Markt graag in zijn oorspronkelijke grandeur herstellen. Dat wil zeggen met zijn originele gevels, maar wel met een hedendaagse binnenkant.” zo zei hij daarover in het lokaal magazine Kompas. In datzelfde kader is Baro ook kandidaat om het oude gemeentehuis op te kopen en te renoveren. Zelf woont hij in het oude kasteel Roegiers aan de rand van de Oosteeklose bossen. “De volledige gevel wordt vernieuwd. Ik heb zelf eigenhandig een groot deel van de voegen uitgekapt.” En alsof dat alles nog niet genoeg is, werkt hij ook aan de uitbouw van een eigen zorgboerderij eveneens in Assenede. “Ook dat is eigenlijk weer een wat uit de hand gelopen hobby, zegt hij. Ik ben hobbymatig bezig als fruitboer. Puur uit plezier en goesting. We maken ondertussen onze eigen likeur, eau de vie en calvados. Niet om veel winst te maken, maar gewoon omdat het plezant is.”