NIEUW – Yvan Vindevogel incasseert 59 miljoen euro winst op Vemedia

Yvan Vindevogel. (Foto: ID Image)

Het ziet er naar uit dat de West-Vlaamse farma ondernemer Yvan Vindevogel opnieuw langs de kassa is gepasseerd bij de verkoop van het bedrijf Cooper-Vemedia. Damier, de holding van Vindevogel, kon gestuwd door die meerwaarde 2020 afsluiten met een winst van 56 miljoen euro. Vindevogel controleerde 10 % van Cooper-Vemedia, een bedrijf gespecialiseerd in niet voorgeschreven geneesmiddelen. Het werd vorig jaar verkocht door de Franse durfkapitalist Charterhouse aan zijn collega CVC. Opmerkelijk is dat Vindevogel ook in de nieuwe kapitaalstructuur kleine aandeelhouder blijft van Cooper-Vemedia. In 2016 leverde een gelijkaardige operatie hem al 32 miljoen euro op. Ondertussen werkt hij verder aan de Europese uitbouw van zijn nieuw cosmetica bedrijf Vision Healthcare. Het vermogen van Vindevogel stijgt van 96 naar 149 miljoen euro. 

De gefaseerde verkoop van Cooper-Vemedia werd vorig jaar opgestart en dit jaar afgerond. Het bedrijf werd daarbij gewaardeerd op 2,2 miljard euro. Niemand gaf commentaar bij de operatie. Het aandeel van Vindevogel kan dus zijn opgelopen tot meer dan 200 miljoen euro waarvan dan meer dan een kwart is uitbetaald. De rest heeft de ondernemer omgezet in een participatie in de nieuwe kapitaalstructuur. Cooper-Vemedia is een belangrijke speler in de Europese geneesmiddelensector met in haar portfolio producten als Valdispert (tegen stress en slapeloosheid), Excilor (behandeling tegen schimmelnagelinfectie), Audispray (oorhygiëne), Oenobio (huidverzorging), Baccide (desinfecterende handgels) en Cystiberry (blaasontstekingen). De Franse groep, die zijn producten exporteert naar meer dan 60 landen, heeft een omzet van 500 miljoen euro en een brutobedrijfsresultaat van 150 miljoen euro. Het is nummer 4 op de markt in Frankrijk, leider in Nederland en heeft een sterke positie in Italië en Portugal.



Ondertussen zet Vindevogel de groei versneld door bij zijn bedrijf Vision Healthcare dat zich toelegt op de verkoop van cosmetica en voedingsproducten. In mei vorig jaar haalde Vindevogel de Amerikaanse groep Avista aan boord in het kapitaal van Vision Healthcare. Tot dan bezat de West-Vlaming bijna de helft van de aandelen (48%). De rest was in handen van het durffonds Creafund (15%), de familie De Clerck (10%) en andere families en particulieren (27%). Nu is Vision Healthcare voor de helft in handen van Avista en voor de andere helft bij de historische aandeelhouders (45%) en een 20-tal managers (5%). Vindevogel bezit de meerderheid van hun gezamenlijke vehikel. Hij consolideert die participatie binnen zijn holding Damier. Vision Healthcare werd bij de deal gewaardeerd op 305 miljoen euro. Het kapitaal van het bedrijf werd ondertussen opgetrokken tot 134 miljoen euro.