Filip Balcaen investeert in gezondheidsplatform van Yvan Vindevogel

Yvan Vindevogel

De miljardair en vroegere eigenaar van de tapijtengroep Balta Filip Balcaen stapt aan boord van Vision Healthcare, het onlineplatform rond vitaminen en cosmetica van de ondernemer Yvan Vindevogel. De intrede van Balcaen is onderdeel van een bredere herschikking van het aandeelhouderschap van het bedrijf van Vindevogel. Belangrijk is de intrede van het Amerikaanse investeringsfonds Avista. Dat moet mee de weg openen voor de ambitieuze Vindevogel naar de Amerikaanse markt. In de operatie wordt Vision Healthcare gewaardeerd op 305 miljoen euro. Avista controleert de helft van de nieuwe groep.

Vision Healthcare is momenteel de Europese marktleider in de onlineverkoop van vitaminen, gezondheidsproducten, cosmetica en voedingssupplementen. Met de financiële hulp van Avista wil het nu ook de stap naar de Verenigde Staten zetten. In ruil moet Vindevogel wel zijn aandeel in de groep in belang zien afnemen. Tot nu toe bezat Vindevogel 48 % van Vision Healtcare. De overige aandelen waren verdeeld over het durffonds Creafund (15%), de familie Jan De Clerck (10%) en een reeks andere families en particulieren (27%). In de nieuwe constructie neemt Avista controle over de helft. De ander helft is in handen van de traditionele aandeelhouders waar Vindevolgel dan weer dan helft of 25 % van het geheel van controleert.



Die aandeelhouders zijn bereid bijkomende middelen op tafel te leggen om de groei van Vision Healthcare te versnellen. Volgens de Tijd, die het nieuws brengt, gaat het om 100 miljoen euro extra middelen. Die komen dus ook van Filip Balcaen. Details daarover zijn niet bekend. Einddoel is Vision Healthcare uit te bouwen tot een bedrijf op internationale schaal. Balcaen voert een gediversifieerd investeringsbeleid via zijn holding Baltisse. Yvan Vindevogel startte zijn carrière dan weer lang geleden als oprichter van Omega Pharma, een bedrijf dat later in handen kwam van zijn vennoot Marc Coucke