DURFKAPITAAL – Familie Jan De Clerck stapt in ambitieuze plannen van Yvan Vindevogel

De West-Vlaamse farma ondernemer Yvan Vindevogel heeft 35 miljoen euro vers kapitaal aangetrokken met zijn bedrijf Vision Healthcare. Eén van de aanbrengers van dat kapitaal is de familie Jan De Clerck en hun holding Dovesco. Ze verwerven 10 % van Vision Healtcare, het snel groeiende online-platform dat Vindevogel uitbouwt. Die uitbouw loopt grotendeels over een agressieve overnamepolitiek van Vindevogel. Jongste prooi van de man die ooit mee aan de basis lag van Omega Pharma is het Duits-Oostenrijkse VitaminExpress, een middelgrote speler in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland, goed voor meer dan 100.000 klanten en meer dan 5 miljoen bestellingen.



Als gevolg van die overnamepolitiek kan Vision Healthcare forse groeicijfers voorleggen. Vorig jaar boekte het bedrijf 108 miljoen euro omzet met de onlineverkoop van voedingssupplementen, cosmetica en gezondheidsproducten. De brutobedrijfswinst bedroeg 9 miljoen euro. Dit jaar wil Vindevogel zijn omzet optrekken tot boven de 200 miljoen euro. In januari dit jaar kocht hij ook al Mylène over, een bedrijf dat via consulenten op homeparty’s producten verkoopt.

En voor Vindevogel is dat pas een begin. De ondernemer ambieert nog grotere overnames. Daarvoor zoekt hij een nog grotere en meer kapitaalkrachtige financiële partner. Eerstdaags mandateert hij een adviseur om die zoektocht tot een goed einde te brengen. “We hebben nu partijen aan boord om nog even verder te doen. Maar voor grotere deals van enkele tientallen miljoenen tot meer dan 100 miljoen euro hebben we een grote private-equitypartner nodig.”, zo zegt hij in de Tijd. Nog dit jaar hoopt hij twee bijkomende overnames af te ronden.