NIEUW – Familie Jan De Clerck plaatst 314 miljoen euro bij diversificatie dochter

Gregory De Clerck (Foto: Dovesco)

Vorig jaar heeft de familie Jan De Clerck haar groep Domo Chemicals gedeeltelijk afgesplitst in de Domo Investment Group. Waar Domo Chemicals alle bestaande industriële chemie activiteiten omvat, worden alle investeringen in private equity en vastgoed ondergebracht in Domo Investment Group. Opmerkelijk is dat die laatste bij de splitsing 314 miljoen euro reserves meekrijgt op haar eerste balans. Dat wijst op de ambitie die Gregory en Anthony De Clerck koesteren in die diversificatie activiteit. Hun vader Jan De Clerck is de oudste zoon van Roger De Clerck en groepeerde de chemie activiteiten van de vroegere Beaulieu groep in de Domo groep. Domo Investment groeide uit de cash generatie van Domo Chemicals. Die laatste verwerkt momenteel de overname van de polyamide activiteiten van de groep Solvay. Met die overname steeg de schuldenlast van de hele groep tot bijna één miljard euro.

Met de splitsing kan Domo Investment starten met een eigen vermogen van 409 miljoen euro. Belangrijkste activiteit van de nieuwe holding is vastgoed binnen de groep Alinso. Daarnaast zijn er de investeringen in privaat durfkapitaal die hoofdzakelijk werden doorgevoerd door de broers Gregory en Anthony De Clerck en die werden ondergebracht in de groep Dovesco. Het gaat dan onder meer in participaties in netwerkbedrijf Lansweeper en glasgroep Euroglas. Recent legde de Amerikaanse durfkapitalist Insight Partners 130 miljoen euro op tafel voor een participatie in Netco, de Dovesco-holding boven Lansweeper. De familie De Clerck nam dan weer het bandenbedrijf over van Roger Lambrecht terwijl de fitnessketen Jims werd verkocht aan de familie Colruyt. Op die laatste transactie zou Dovesco wel minwaarden acteren.



Domo Chemicals maakt een geconsolideerde balans op van het consortium dat zowel de chemie omvat als het vastgoed en diversificatie. Wat chemie betreft, nam Domo in 2020 de ployamide activiteiten over van de groep Solvay. Het personeelsbestand van de groep steeg daarmee van 1.800 naar 3.200 werknemers. De bank financieringen stegen van 221 naar 496 miljoen euro, waardoor de totale schuldenlast eindigt net onder één miljard euro. De groepsbalans sloot af met een verlies van 10 miljoen euro.