Sofina en familie Boël rijgen miljardendeals aan elkaar

(Foto: Belga Image)

Begin 2020, dus nog voor de coronacrisis, betaalden beleggers nog geen 200 euro voor een aandeel Sofina. Momenteel bereikt het aandeel recordkoersen net boven de 300 euro. De investeringsholding van de familie Boël schakelt de miljardendeals dan ook aan elkaar. Neem bijvoorbeeld de Indiase start-up Cred, specialist in het beheer van betalingen met kredietkaarten. Begin dit jaar stapte Sofina in het kapitaal van Cred dat toen werd gewaardeerd op 800 miljoen dollar. Nu, drie maand later, blijkt die waardering te zijn opgelopen tot 2,2 miljard dollar. Drie keer zoveel dus, wat dus ook geldt voor de investering van de familie Boël. Of neem Byju’s, de Indiase educatieve app die bijna 1 miljard dollar betaalt om een concurrent over te nemen en die wordt gewaardeerd op maar liefst 15 miljard dollar. Sofina, net zoals Verlinvest, het investeringsvehikel van de AB InBev-familie de Spoelberch, is al jaren aandeelhouder van Byju’s. Wanneer Sofina en Verlinvest in 2016 en 2017 in Byju’s investeerden, werd de waarde van het bedrijf geschat tussen tussen 500 en 600 miljoen dollar, dertig keer minder dan de huidige waarde.

De holding van de familie Boël werd begin januari aandeelhouder van Cred wanneer die start-up 81 miljoen dollar ophaalde. Nu, drie maand later, haalt het bedrijf opnieuw 215 miljoen dollar op. Ook Sofina legt daarbij opnieuw geld op tafel. Hoe groot het belang van de Belgen in Cred is, is niet bekend. Cred ontwikkelde een app die toelaat kredietkaartfacturen te betalen en uitgaven te beheren. Wie zijn kredietkaartfactuur op tijd betaalt, krijgt toegang tot bijkomende diensten en een reeks luxeproducten.



Het ook al Indiase Byju’s ontwikkelde een educatieve app waarmee leerlingen vanop afstand video’s en tests kunnen afwerken zich voor te bereiden op hun toelatingsexamens. De Indiase groep betaalt 1 miljard dollar of 851 miljoen euro voor de overname van Aakash Educational Services, een Indiase keten van 200 centra waar studenten zich kunnen voorbereiden op toelatingsexamens voor een ingenieursopleiding of een studie geneeskunde.

Sofina ontdekte in India een groeimarkt waar de middenklasse ontwaakte en sterk aan koopkracht wint. Een ander dossier in beweging situeert zich dan weer in Duitsland. De investeringsmaatschappij Cobepa, in handen van de familie de Spoelberch zou overwegen uit het kapitaal te stappen van de Duitse logistieke drankenreus Hildebrand. Dat bedrijf zou daarbij gewaardeerd worden op ruim 1,5 miljard euro. Ook Sofina is aandeelhouder van Hildebrand. Het is niet duidelijk of die ook mee een exit overweegt.