Sophia Vanwynsberghe sluit tapijtenfabriek McThree en plooit zich terug op vastgoed

Sophia Vanwynsberghe (Foto: Orian Rugs)

De Waregemse tapijtenfabrikant McThree Carpets legt de boeken neer. 287 werknemers verliezen op slag hun baan. De beslissing tot sluiting van het bedrijf verrast. Sophia Vanwynsberghe, 53 jaar en enige aandeelhouder, verklaarde vorig jaar nog dat ze alles in het werk zou stellen om de fabriek te laten overleven. De specialist KBC Securities werd uitgestuurd om een overnemer te vinden maar dat mislukte. Eerder sloot het bedrijf al zijn Turkse dochter en werd de Amerikaanse dochter Orian Rugs verkocht. Het mocht echter niet baten. Sophia Vanwynsberghe beheert nu nog een belangrijke vastgoedportefeuille. Een niet onbelangrijk onderdeel daarvan zijn de gebouwen van McThree zelf die in Waregem langs de E17 zijn gevestigd.

In 2021 overleed vader Lucien Vanwynsberghe op 88-jarige leeftijd. Hij had het management van zijn tapijtenbedrijf op dat moment al in handen gegeven van extern management. Mc Three Carpets ontstond in 1989. Het tapijtenbedrijf uit Waregem groeide uit tot een specialist van machinaal geweven polypropyleen tapijten voor de residentiële markt. Mc Three Carpets bracht collecties op de markt in meer dan 70 landen, waarbij het grootste deel in West-Europa via retail-, groothandels- en e-commerce distributiekanalen onder private label werden verkocht.Mc Three Carpets werd in de afgelopen jaren geconfronteerd met een steeds verder stijgende concurrentie vanuit de lageloonlanden, een structurele overcapaciteit en prijsdruk op de internationale markten, zo klinkt het in een persbericht. De onderneming moet vaststellen dat sinds de Russische inval in Oekraïne de energieprijzen en andere kosten sterk gestegen zijn, met een toegenomen inflatie, oplopende rentelasten en een sterk gedaald consumentenvertrouwen tot gevolg. Als gevolg daarvan liepen de bestellingen fors terug. De onderneming deed geruime tijd een beroep op economische werkloosheid.

Sophia Vanwynsberghe beheert momenteel een belangrijke vastgoedportefeuille onder meer via de holdings Sovanest en Yola Immo. Haar vermogen bedraagt 56 miljoen euro. De gebouwen van McThree liggen alvast strategisch erg gunstig in Waregem langs de E17. Lange tijd werd gezegd dat het expansieve en aanpalende TVH de gebouwen wou overnemen. Maar die geruchten werden altijd ontkend.