Familie Vanwynsberghe [388]

Lucien Vanwynsberghe

Vermogen € 56 118 000
Gekend als Real Homes
Activiteit Textiel en vastgoed
Inplanting Deerlijk (West-Vlaanderen)
Huidige positie 388


Lucien Vanwynsberghe bouwde zijn imperium op vanuit de textielindustrie. In 1993 werd hij samen met de Oudenaardse familie Santens eigenaar van de tapijtenproducent Mc Three Carpets in Waregem. De Mc Three Group werd uitgebouwd tot vier bedrijfsentiteiten die alle actief zijn in de sector van de textiel vloerbekleding. De eerste onderneming, Orian Rugs, werd opgestart in Anderson, South Carolina (USA), in 1979. Later namen de eigenaars ook twee reeds bestaande Belgische bedrijven over: Mc Three Carpets in Waregem in 1993, en Bajong Carpets in Deerlijk in 2000. Sofiteks in Bursa (Turkije) werd overgenomen door de Mc Three groep in 2012. De belangrijkste klantengroep is de detailhandel in uiteenlopende marktsegmenten: doe-het-zelfzaken, grootwarenhuizen, speciaalzaken voor vloerbekleding, postorder- en cataloogbedrijven, meubel- en decoratiezaken, supermarkten en winkelketens. Drie vierde van de productie wordt verkocht in Europa en Noord-Amerika.

De voorbije jaren kende de groep een belangrijke herschikking. De controlerende families betaalden vooreerst 4 miljoen euro aan de fiscus om te ontsnappen aan een gerechtelijke vervolging wegens fraude. Later kocht Vanwynsberghe de familie Santens uit het bedrijf. Daarop werd Bajong Carpets verkocht aan de groep Lano uit Harelbeke. Pogingen in 2016 om Mc Three te verkopen aan de multinational Balta sprongen af zonder resultaat.

Lucien Vanwynsberghe was verder zeer actief als vastgoedmakelaar via de vennootschap Real Homes. Vanwynsberghe stond bekend als een koppige doordrijver. Zo daagde hij ooit de gemeente Waregem voor de rechtbank omdat hij een speciale grafzerk wou op het graf van zijn overleden echtgenote, iets wat de gemeente niet toeliet.

Lucien Vanwynsberghe overleed in 2021 op 88-jarige leeftijd. Zijn dochter en enige erfgename Sophia stelde pogingen in het werk om de tapijtenfabriek McThree te laten overleven via een overname door een ander bedrijf maar die pogingen mislukten. In 2023 legde het bedrijf de boeken neer. 287 werknemers verloren hun baan.