De Spaanse ambitie van de familie Maselis (en Versele en Debaillie)

We ontvingen een reactie van Patrick Maselis op dit artikel. U kan die hier lezen.De West-Vlaamse granenverwerker Maselis, in handen van de gelijknamige familie, maakt binnenkort een investering bekend in Spanje. Samen met de familiale groepen Versele-Laga en Debaillie, beide veevoederproducenten, heeft ze de vennootschap Granero Industrio opgericht, wat zoveel wil zeggen als “industriële graanschuur”. Granero Industrio kreeg een kapitaal mee van 3 miljoen euro. Geen van beide bedrijven wil momenteel enige commentaar geven bij hun Spaanse ambities. Duidelijk is wel dat de operatie afgerond is.

Concreet loopt de oprichting van Granero Industrio over Maselis en de twee holdings Fimadero en Heluca. Die laatste is de industriële holding van de familie Versele. Fimadero overkoepelt de veevoedergroep Debaillie. Die laatste is via huwelijksbanden verbonden met de familie Maselis. Geen van de drie Roeselaarse bedrijven heeft momenteel een filiaal in Spanje. Elke familie staat voor de inbreng van 1 miljoen euro in Granero Industrio.

Maselis, met als sterke man Patrick Maselis, is uitgegroeid tot een belangrijke producent van ‘health food’ op basis van graan. Het bedrijf omvat de dochterbedrijven Maselis Hungaria en Mulder Breakfast Cereals en heeft drie fabrieken, twee in België en één in Hongarije. De maïsmolen, één van de productielijnen in België, verwerkt maïs tot griesmeel en masameel, en dit voor diverse partners in de snack food. Daarnaast beschikt Maselis ook over een pellerij en vlokkerij, waar havermout, graanvlokken voor ontbijtgranen en voorgekookte geparelde tarwe worden geproduceerd. Dat alles is goed voor een omzet van 84 miljoen euro en een cash flow van 5 miljoen euro.