Stéphane Vandervelde is geen ‘Big Friend’ meer van Guido Van der Schueren – dossier gaat naar het gerecht

Stéphane Vandervelde (Foto: Keyware)

Techbedrijf Keyware Technologies, voor 47 % in handen van Guido Van der Schueren, heeft zijn CEO Stéphane Vandervelde ontslagen. De beslissing volgt op het nieuws dat de financiële waakhond FSMA een dossier rond de CEO in handen heeft gelegd van het gerecht. Vandervelde factureerde zijn managementactiviteiten aan Keyware, producent van betaalterminals, met zijn bedrijf ‘Big Friend’. Een onderzoek van de FSMA bracht verdachte transacties aan het licht van ‘Big Friend’ betreffende uitgaven voor bonusschema’s, zitpenningen, onkosten- en verplaatsingsvergoedingen en de verkoop van bedrijfswagens. ‘Big Friend’ moet nu bijna 2 miljoen euro terugbetalen aan Keyware.

De raad van bestuur van Keyware Technologies heeft op 14 april 2021 besloten om de jarenlange samenwerking met haar CEO Big Friend NV (vvd Stéphane Vandervelde) definitief te beëindigen, zo staat het in een persbericht. Big Friend NV legt met onmiddellijke ingang al zijn mandaten van (gedelegeerd) bestuurder in alle Keyware vennootschappen neer en treedt ook terug uit zijn rol als CEO.” Het eerdere akkoord waarin voorzien werd in terugbetaling aan Keyware Technologies door Big Friend blijft onverkort van kracht. “Deze beslissing draagt ertoe bij om de principes van deugdelijk bestuur binnen Keyware als genoteerde vennootschap te herstellen.” aldus nog het bericht.



Hoofdaandeelhouder en voorzitter Guido Van Der Schueren is nu CEO ad interim. Stéphane Vandervelde controleert ook 10 % van het bedrijf. Big Friend heeft zich ertoe verbonden om de transitie in goede banen te leiden en zal, in afwachting van de komst van een nieuwe CEO, de CEO ad interim ondersteunen waar nodig, zo klinkt het. Keyware gaat ook zijn overeenkomst met European Investment Hub, een vennootschap geleid door Laurent Vandervelde, zoon van Stéphane en verantwoordelijk voor Duitsland bij Keyware, opnieuw voorleggen aan het remuneratiecomité. Die overeenkomst ‘zal desgevallend aangepast worden’, werd eerder al gezegd.