UPDATE: Strijd om Anderlecht wordt ook in de pers gevoerd

Hoge bomen vangen veel wind. Dat is niet anders voor de topvoetbalploeg RSC Anderlecht. Voorzitter en belangrijkste aandeelhouder Roger Vanden Stock zit daar met een opvolgingsprobleem. Zijn beide dochters Julie en Claire staan niet te springen om het beleid van de ploeg over te nemen. Ze willen wel maximaal cashen op de verkoop van de ploeg. Een pivoterende rol is echter toebedeeld aan de Rijkste Belg, Alexandre Van Damme, grootaandeelhouder van de biergigant AB Inbev. Sleutelvraag is hoe zwaar die weegt als aandeelhouder van Anderlecht. Niet zwaar, zegt De Standaard. Wel zwaar, zegt de Tijd.Van de extreem mediaschuwe Alexandre Van Damme is weinig geweten. Buiten het feit dat hij zich zwaar gepakt voelde in zijn privé bestaan wanneer de RTBf een ‘mugshot’ van hem publiceerde, gemaakt in de tribunes van Anderlecht. De man verhuisde daarop zowaar naar Zwitserland. Hij verankerde wel zijn aanwezigheid in Anderlecht in de figuur van Jo Van Biesbroeck. Deze vroegere directeur van AB Inbev werd operationeel manager van Anderlecht. Volgens de enen uit eigen ambitie, volgens de anderen om de overname door Van Damme voor te bereiden.

Officieel controleert Van Damme 2,5 % van Anderlecht. Gisteren slaagde De Standaard er in Jo Van Biesbroeck aan de telefoon te krijgen. Op de vraag of die de aandelen van Van Dame heeft overgekocht, kwam geen antwoord. De krant ging er wel van uit dat de rol van de Rijkste Belg in het dossier is uitgespeeld. Vandaag komt de Tijd echter met het tegenovergestelde bericht. Van Damme controleert niet 2,5 % van Anderlecht meer wel “ongeveer 15%”. Die aandelen zouden lang door de familie Vanden Stock zijn aangehouden maar nu terug in handen zijn van Van Damme. De familie Vanden Stock zou nu 30 % van Anderlecht controleren en de aangetrouwde familie Collin 15 %. Samen zouden ze dus volgens de Tijd geen meerderheid meer hebben. Van Damme zou wel werken in overleg met de familie.

Ook onze redactie gooide zich even op het dossier. Duidelijk is alleen dat enkele weken terug officieel melding werd gemaakt van een controlewissel binnen het aandeelhouderschap van Anderlecht. Ons is verteld dat dit ging om een overdracht van aandelen van Roger Vanden Stock naar zijn beide dochters. Een gecombineerde stap op weg naar een erfenisregeling en een verkoop. Om hoeveel aandelen het ging, was niet duidelijk. En als het aan de discrete Van Damme ligt, zullen we het nooit weten.

UPDATE

Ook De Standaard bevestigt nu dat Alexandre Van Damme 15 % controleert van Anderlecht. De krant zegt dat bevestigd te hebben gekregen bij diverse bronnen.