Superboete voor leugens van aandeelhouders in het Transics verhaal

In 2014 betaalde de Amerikaanse groep Wabco 14,14 euro per aandeel van de Belgische beursgenoteerde IT transportspecialist Transics. Op zich geen nieuws ware het niet dat de eigenaars van Transics en de grootaandeelhouder Creafund de kleine aandeelhouders voorlogen dat Wabco slechts 9,4 euro per aandeel zou betalen. Drie spilfiguren bij Transics boekten daardoor een persoonlijke verrijking van 443.345 euro, zo berekende de beurswaakhond FSMA. Walter Mastelinck, Herman Wielfaert en andere spilfiguren van Transics moeten nu een boete van 1,4 miljoen euro betalen voor handel met voorkennis bij Transics.



De spilfiguren achter de handel met voorkennis werkten via verschillende vennootschappen, maar de vertegenwoordigers van die vennootschappen waren in essentie een driemanschap: de financiële investeerder Herman Wielfaert van het durfkapitaalfonds Creafund, dat aandeelhouder was van Transics, en de Transics-stichters Walter Mastelinck en Ludwig Lemenu. In 2013 haalde het trio Transics van de beurs voor een zachte prijs van 9,4 euro per aandeel terwijl ze al wisten dat Wabco 12,5 euro zou betalen. Ultiem werd dat zelfs 14,14 euro per aandeel. Die informatie verzwegen ze voor de kleine beleggers. Daardoor had de top van Transics zicht op een snelle persoonlijke verrijking.

Het driemanschap en hun vennootschappen verwierven voor zichzelf een vermogensvoordeel van 443.345 euro, zo berekende het FSMA. De drie betrokkenen worden in de minnelijke schikking veroordeeld het dubbele terug te storten of zo’n 900.000 euro. Creafund-directeur Herman Wielfaert en het vehikel Tavares, dat de beursgenoteerde aandelen-Transics goedkoop inkocht, worden nog eens apart beboet voor 250.000 euro wegens het afleggen van misleidende verklaringen. Transics International moet zelf ook 250.000 euro betalen omdat het de informatie over de overnamegesprekken van Wabco niet publiceerde. Daarmee komt het totale bedrag op 1,4 miljoen euro. Het is de hoogste boete tot nu toe voor handel met voorkennis.