NIEUW – Creafund werkt aan kapitaalverhoging van 25 miljoen euro

Het durfkapitaalfonds Creafund gaat zijn kapitaal met 25 miljoen euro verhogen. Die operatie verloopt over de nieuwe private privak Creafund Invest waarover we vorige week berichten. In een reactie daarop laat Creafund CEO Herman Wielfaert weten dat Creafund Invest enkel tot doel heeft een investering te realiseren in het sedert 18 jaar bestaande Creafund CVA en dat ten belope van 25 miljoen euro. Er zullen daaraan zowel nieuwe Vlaamse ondernemersfamilies deelnemen als bestaande families.



Creafund ging van start in november 2011 met 12,5 miljoen volstort kapitaal en weegt ondertussen om en bij 100 miljoen euro, zonder ooit geld te hebben opgehaald na de oprichting. Het gaat dus louter en alleen om gerealiseerde winsten. Daar komt nu 25 miljoen euro bij. “We investeren vooral in rijpere groeibedrijven in een straal van 500 kilometer rond Brussel, die de ambitie hebben te internationaliseren of te verticaliseren, zo zegt Wielfaert. We hebben geen meerderheidsaandeelhouder. Mijn management team en ikzelf zijn door de jaren heen de grootste aandeelhouder geworden met ongeveer 12,5%, daarnaast zijn er de families Pollet, Hannecart, Van Nevel, Pieters en Barroo.”

De familie Pollet is bekend van haar bedrijf Pollet Water Group, specialist in waterbehandeling. Gaëtan Hannecart is ingehuwd in de familie Van de Vyvere, eigenaar van de bouwpromotor Matexi waarvan hij CEO is. Georges Van Nevel was dan weer actief bij DVN Marketing. Gilbert Pieters stond aan het hoofd van het familiale visverwerkend bedrijf Pieters Visbedrijf dat hij eind vorige eeuw verkocht aan het Skandinavische durffonds Industri Kapital. Albert Barroo was dan weer meerderheidsaandeelhouder van Transics waarvan Creafund minderheidsaandeelhouder was. Transics ontwikkelt GPS systemen voor vrachtwagens en werd in 2014 verkocht aan het Amerikaanse fonds Wabco.