
De beursgenoteerde voedingsgroep ‘What’s Cooking?’ keert over 2023 een dividend uit van 10 euro per aandeel. De familie Coopman controleert 65 % van het bedrijf en incasseert daarmee een bruto dividend van 12,11 miljoen euro. 4,5 euro van de 10 euro dividend vloeien voort uit de basisactiviteiten van het bedrijf, zijnde bereide gerechten met onder meer het merk ‘Come a casa’. 5,5 euro is een éénmalig dividend dat volgt op de verkoop door ‘What’s Cooking?’ van haar afdeling ‘hartig beleg’, lees charcuterie, meteen de activiteit waarmee het bedrijf historisch als salamiproducent bekend werd. Met die verkoop werd een extra winst geboekt van 13 miljoen euro op een opbrengstsom van 100 miljoen euro.
‘What’s Cooking?’ heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug maar gaat nu dus door enkel en alleen als producent van bereide maaltijden. Die activiteit zag zijn omzet vorig jaar stijgen met 9 % tot 404 miljoen euro. Groei moet komen van onder meer Oost-Europa waarvoor het bedrijf een uitvalsbasis heeft gecreëerd met een nieuwe fabriek in Opole, Polen. In Frankrijk werd dan weer het bedrijf Sveltic overgenomen, een producent van kant-en-klare maaltijden die deel uitmaakte van de groep Intermarché.
De productie van salami die nu is verkocht is gesitueerd in het Oost-Vlaamse Lievegem. Daar was ook de hoofdzetel van het bedrijf. Met de verkoop van Lievegem wordt de hoofdzetel nu overgebracht naar Gent. “De Raad van Bestuur ziet 2025 met vertrouwen tegemoet en verwacht, behoudens onvoorziene omstandigheden, dat de ebitda in 2025 tussen 34 miljoen en 40 miljoen euro zal bedragen (exclusief de voorgenomen acquisitie). De groep verwacht aanzienlijk te investeren in de ontwikkeling van de nieuwe fabriek in Opole (Polen), waardoor de kasstroom uit investeringen tijdelijk zal verdubbelen in vergelijking met historische gemiddelden voor de bereide gerechtenactiviteit – om vanaf 2027 een aanzienlijke organische groei te stimuleren.” aldus nog een persbericht.